O rezoluție a Adunării Generale ONU îi acuză pe talibani că încalcă drepturilor omului

Femeile afgane își cer drepturile în stradă

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 10 noiembrie o rezoluție în care îi acuză pe talibani de încălcarea drepturilor omului în tratamentul femeilor și fetelor afgane. De asemenea, rezoluția îi acuză pe afgani că nu au reușit să instituie un guvern reprezentativ și că au aruncat țara în „condiții economice, umanitare și sociale dezastruoase".

Rezoluția subliniează, de asemenea, violența care persistă în țară de la preluarea puterii de către talibani, în urmă cu 15 luni, și prezența unor grupuri teroriste precum Al-Qaida și Statul Islamic și afiliații acestora, precum și prezența „luptătorilor teroriști străini”.

Rezoluția se bazează pe rapoartele a trei agenții ONU responsabile pentru îmbunătățirea vieții femeilor și copiilor din întreaga lume care au tras un nou semnal de alarmă cu privire la regimul taliban, la un an după ce această grupare fundamentalistă a preluat controlul Afganistanului.

Agențiile ONU spun că, în Afganistan, ultimele 12 luni reprezintă, din toate punctele de vedere, o lovitură fatală dată drepturilor omului.

### Vezi și... ### ONU, „profund îngrijorată” de o înregistrare video cu talibani care par să-i execute pe insurgenți

Aceste avertismente se fac ecoul criticilor liderilor occidentali și ale activiștilor pentru drepturilor omului pe plan internațional, iar criticile coincid cu prima aniversare a zilei în care talibanii au preluat controlul, în timp ce guvernul susținut de ONU a fugit, iar trupele internaționale conduse de SUA s-au retras în august 2021, după două decenii de război.

„Un an de guvernare talibană în Afganistan a dus la o deteriorare a vieții femeilor și fetelor, afectând toate aspectele drepturilor lor umane”, susțin la unison UN Women, Fondul ONU pentru copii (UNICEF) și Fondul ONU pentru populație (UNFPA), potrivit ONU.

Liderii talibani, al căror guvern nu a fost recunoscut la nivel internațional, au organizat serbări publice în tot Afganistanul pentru a marca primul lor an la putere.

Dar observatorii, inclusiv Națiunile Unite, au criticat în mod constant eșecul Afganistanului condus de talibani de a include femeile și fetele, precum și grupurile etnice, religioase și de altă natură, în viața afgană.

Victimele cruzimii talibanilor și apatiei internaționale

Femeile sunt, în continuare, supuse unui control draconic al modului în care circulă și se îmbracă, sunt excluse din viața publică și din multe locuri de muncă, iar fetelor li se interzice, cel mai adesea, să frecventeze școlile.

„A trecut un an de la preluarea puterii de către talibani în Afganistan”, a declarat ONU într-un tweet de prezentare a raportului. „În acest timp, drepturile femeilor și fetelor sunt tot mai mult încălcate, inclusiv accesul la asistență medicală și educație”.

În luna mai, Consiliul de Securitate al ONU a publicat o declarație în care-și exprima „profunda îngrijorare” cu privire la erodarea drepturilor femeilor și fetelor din Afganistan și a cerut talibanilor „să-și revizuiască rapid” politicile adoptate și „să respecte angajamentele de a redeschide fără întârziere școlile pentru toate elevele”.

Cercetătorul Human Rights Watch (HRW) pentru Afganistan a lansat un avertisment spunând că „poporul afgan trăiește un coșmar în ceea ce privește drepturile omului, victimă atât a cruzimii talibanilor, cât și a apatiei internaționale”.