Agitație pe scena politică după ce premierul Sandu anunță asumarea răspunderii guvernului pentru o nouă modificare a legii procuraturii

Procuratura generală

„Există riscul ca Guvernul să cadă” a declarat miercuri președintele Igor Dodon, care a spus că știe cum poate fi depășită această criză din coaliția majoritară formată din PSRM și ACUM. Potrivit lui, guvernul trebuie să-și anuleze decizia prin care și-a angajat răspunderea pentru modificările la Legea Procuraturii, iar ministra Justiției, Olesea Stamate, trebuie demisă. Prim-ministra Maia Sandu a spus că nu va renunța la modificarea modului de preselecție a procurorului general și nu o va demite pe ministra justiției. „Suntem gata să ne asumăm toate costurile, inclusiv căderea Guvernului”, a declarat șefa Executivului.

Decizia premierului Maia Sandu de a asuma responsabilitatea guvernului pentru schimbarea modului de preselecție a procurorului general s-ar putea solda cu căderea guvernului dacă în decurs de trei zile se înaintează o moțiune de cenzură care este aprobată de parlament.

Această perspectivă a provocat miercuri seară o serie de întâlniri neprogramate: premiera Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon și cu președinta Parlamentului și a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Potrivit lui Sandu, i s-a cerut din nou să renunțe la asumarea responsabilității, ceea ce a refuzat. „Mai departe există o procedură și socialiștii pot face cum consideră ei necesar”, a precizat Maia Sandu la TV8. „Avem suspiciuni și îngrijorări și vrem să eliminăm toate aceste posibilități ca să se captureze instituțiile statului și mai ales a Procuraturii, pentru că este o instituție cheie”, a mai spus premierul.

Premierul s-a întâlnit și cu ambasadorii Statelor Unite și Uniunii Europene, Dereck Hogan și Peter Michalko, „la inițiativa lor” a precizat Maia Sandu. „Evident că ei își doresc să continuăm, dar să continuăm în situația în care suntem siguri că putem să facem această reformă a justiției” a mai spus premierul la TV8, avertizând că sprijinul financiar al partenerilor externi ar depinde de aceste reforme. „Aceasta este condiția pentru asistența financiară pe care o primește R. Moldova de la partenerii externi. Noi suntem obligați să facem reforma justiției, dacă vrem să putem conta pe resurse externe” a spus Maia Sandu.

Joi, președintele Igor Dodon se va întâlni cu ambasadorii acreditați la Chișinău.