Agresivitate și umilire | Cum sunt recrutați cecenii pentru războiul din Ucraina

Trupe ale armatei ruse la paradă în capitala cecenă, Groznîi, octombrie 2022

Trupele rusești au suferit pierderi grele în războiul din Ucraina, iar luptătorii din Cecenia nu fac excepție: pe 24 octombrie, de pildă, zeci de ceceni au fost uciși într-un atac de artilerie asupra clădirii în care se aflau în localitatea Kairi din regiunea Herson.

În aceeași zi, într-o postare înflăcărată pe Telegram, Ramzan Kadîrov, omul forte susținut de Kremlin, a afirmat că cecenii care luptă în Ucraina „apără religia și valorile familiei" și a propus creșterea dramatică a numărului de recruți ceceni trimiși în război.

„Avem o populație de aproximativ 1,6 milioane de persoane”, spunea el, deși, potrivit statisticilor rusești, populația Ceceniei, în 2021, era de 1,51 milioane de locuitori, în care intră 420.000 de pensionari și 551.000 de copii.

„Dintre aceștia, cel puțin 300.000 sau 400.000 - nu știu exact care este populația masculină care poate fi trimisă la război.... Vârsta nu contează. În orice caz, ar trebui să fiți cu toții la biroul de recrutare militară și să vă alăturați unităților aflate acum în luptă”.

### Vezi și... ### Marea Britanie a înghețat active rusești în valoare de peste 18 de miliarde de lire

„Ucrainenii ar trebui incendiați”

Kadîrov, care este acuzat că a ordonat și supervizat încălcări pe scară largă ale drepturilor omului în timpul mandatului său de 15 ani la conducerea Ceceniei, este unul dintre cei mai înfocați și agresivi susținători ai invaziei Moscovei în Ucraina, criticând în mod regulat comandanții ruși ai trupelor din teatrul de luptă, acuzându-i de timiditate sau lașitate.

Într-o înregistrare video postată la 25 octombrie, Kadîrov spunea, în mod mincinos, că întreaga Ucraină este „pămîntul nostru rusesc” și că ucrainenii - este neclar dacă se referea la combatanți sau la toți ucrainenii - nu ar trebui luați prizonieri, ci mai degrabă „incendiați”.

Acum, autoritățile din Cecenia au lansat o campanie agresivă de umilire a localnicilor ca să-i determine să se ofere voluntari pentru a lupta în Ucraina. Într-o întâlnire recentă cu oficialii, președintele parlamentului, Magomed Daudov, a anunțat un nou efort „de a explica obiectivele operațiunii militare speciale din Ucraina”, folosind sintagma eufemistică a Kremlinului pentru războiul neprovocat împotriva Kievului, și a declarat că există peste 1000 de posturi vacante în rândurile poliției cecene și în unitățile Gărzii Naționale.

La scurt timp după această întâlnire, locuitorii republicii din Caucazul de Nord au început să primească mesaje de la imami care le cereau să-și îndemne rudele să se alăture poliției, pentru a lupta în Ucraina.

### Vezi și... ### UE nu recunoaște pașapoartele rusești din teritorii ocupate

„Ceceni inutili”

Oficialii au publicat videoclipuri cu soldați ceceni care îi ceartă și îi umilesc pe așa-zișii „ceceni inutili”, reproșându-le că nu arată suficient entuziasm pentru „protejarea intereselor Rusiei”.

„Voi, ăștia cu barbă falsă și pantaloni strâmți, ăștia care ronțăiți semințe de floarea-soarelui și trăncăniți verzi și-uscate", spune șeful poliției regionale Kuchaloi, Rustam Aguiev, într-o înregistrare video postată pe 30 octombrie pe canalul Telegram al ministrului cecen al presei și informațiilor, Ahmed Dudaiev. „Jur pe Allah că mi-ar fi rușine să ies la distracție în timp ce frații mei luptă și mor. Este o rușine. Ne batjocoriți istoria. Dacă ne întoarcem acasă, nu vă vom mai lăsa să ieșiți vreodată pe stradă.”

Dudaiev a adăugat o notă la postare în care spune că „chiar și curajoasele și bravele noastre femei” ar trebui să fie active în zona de luptă și „bineînțeles, dacă lucrurile ar sta așa, niciun bărbat nu ar putea să se dea deoparte”.

Kadîrov însuși s-a alăturat acestor critici spunând într-o înregistrare video din 27 octombrie că cecenii care nu luptă sunt „niște zdrențe de oameni și nimic mai mult”.

„Hei, cecenilor!” spune Kadirov. „Cum puteți dormi liniștiți acasă în seara asta? Sunt foarte surprins de voi. De ce nu vă adunați cu miile în moschei, la birourile și unitățile de recrutare militară? Ce fel de oameni sunteți? Ce le veți spune familiilor voastre? Veți fi printre acei bărbați care trăiesc de pe urma soțiilor lor?”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov (foto arhivă)

Este o schimbare de ton remarcabilă pentru liderul cecen care se lăuda în aprilie că cecenii „au devenit un exemplu pentru toți locuitorii din vasta noastră țară” în ceea ce privește voluntariatul pentru luptă. „Toți rușii văd și apreciază asta”, spunea el pe Telegram.

Ba chiar și în luna august, Kadîrov susținea că un centru privat de pregătire militară din orașul Gudermes - bastion al lui Kadîrov situat la jumătatea distanței dintre capitala Groznîi și somptuoasa reședință a lui Kadîrov din orașul său natal, Țenteroi - trimitea săptămânal 200 de luptători pe câmpul de luptă din Ucraina.

La 29 octombrie, Kadîrov a declarat că ordinele de convocare vor continua să fie distribuite în Cecenia, chiar dacă mobilizarea militară pe scară largă pe care președintele Vladimir Putin a anunțat-o la 21 septembrie s-a încheiat în mod oficial. El a cerut crearea unor unități de rezervă suplimentare, instruite, în Cecenia. Ministerul rus al Apărării a declarat că mobilizarea a fost finalizată la 1 noiembrie.

### Vezi și... ### Nou ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Mobilizare selectivă

Dar mobilizarea în Cecenia a fost și este selectivă, a declarat Hizir Suleimanov, care reprezintă mișcarea separatistă cecenă în Germania. El spune că au fost vizați, în special, foștii insurgenți ceceni din cele două războaie duse de această republică rebelă împotriva Rusiei în anii 1990 și începutul anilor 2000 și rudele acestora.

„După ce identifică pe cineva ca fiind susținător al independenței cecene, mai mulți bărbați în uniformă militară se prezintă la domiciliul său și îi înmânează un ordin de convocare", a declarat Suleimanov. „Numai în ultimele zile, am aflat că fiul și nepotul unei persoane care a luptat în aceeași unitate cu mine au fost luați.”

Activiștii din Cecenia relatează că persoanele care au solicitat recent pașapoarte străine și rudele persoanelor care s-au pronunțat împotriva mobilizării au fost, de asemenea, vizate de ordine de chemare. Activistul de opoziție Ibragim Iangulbaiev a declarat pentru The Insider că fiii, soții și alte rude ale protestatarilor au fost trimiși în Ucraina ca „voluntari”.

Activista rusă pentru drepturile omului Svetlana Gannușkina a criticat autoritățile pentru adoptarea acestor tactici de umilire, pe care le-a numit „primitive” și „ilegale”.

„În ciuda unor astfel de acțiuni dure și ilegale, Cecenia continuă să protesteze”, a declarat ea. „În principal, este vorba de femei, deoarece, cel puțin până acum, ele au fost tratate mai blând decât bărbații”.

Scris de Robert Coalson, redactor RFE/RL, pe baza unui reportaj realizat de corespondentul RFE/RL Caucasus.Realities, Beka Atsayev.