O criză energetică mai gravă decât cea din anii 1970 (AIE)
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că reducerea livrărilor de petrol, prin embargoul parțial impus importurilor din Rusia, va face ca prețul să rămână ridicat încă multă vreme, în timp ce Europa s-ar putea confrunta chiar cu o penurie de carburanți pe timpul vacanțelor de vară.
Într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel marți, după ce UE a anunțat embargoul parțial pe importurile de petrol din Rusia, ca reacție la invazia din Ucraina, Fatih Birol a precizat că cele mai afectate ar putea fi țările dezvoltate din Europa și Statele Unite.
Birol a adăugat că actualele creșteri ale prețurilor la energie sunt „mult mai mari” decât cele observate în timpul crizei petroliere din anii 1970 – și ar putea dura și mai mult. „Atunci vorbeam numai de petrol, acum avem o criză a petrolului, a gazului și a electricității, simultan”, a argumentat Birol în interviul cu săptămânalul german.
Luni noaptea, Uniunea Europeană a ajuns la un consens, după săptămâni de negocieri, să reducă importurile de petrol rusesc cu 90%, până la sfârșitul anului. Sunt exceptate livrările prin conducte, care reprezintă până la o treime din achizițiile curente ale țărilor din UE, o concesie făcută în primul rând Ungariei.
Decizia a fost salutată de liderii politici, dar a creat neliniște pe piețele internaționale, marți, prețul țițeiului Brent trecând de 123 de dolari/barilul.