AIEA cere Rusiei să-l elibereze pe directorul centralei Zaporojie

Ihor Murașov, directorul centralei nucleare de la Zaporojie

Instituția ONU responsabilă cu supravegherea nucleară a cerut eliberarea directorului celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, care ar fi fost răpit de o patrulă militară rusă.

### Vezi și... ### Centrala nucleară de la Zaporojie, rebranșată la rețeaua națională de electricitate

Apelul lansat la 1 octombrie de către directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a venit la o zi după ce Ihor Murașov a fost reținut în timp ce se deplasa între centrala din Zaporojie și orașul Enerhodar. Murașov „a fost scos din mașină și, legat la ochi, a fost condus într-o direcție necunoscută”, a anunțat Energoatom, compania de stat ucraineană care supraveghează centrala.

Grossi și-a exprimat speranța că „domnul Murașov se va întoarce la familia sa în siguranță și cu promptitudine și își va putea relua funcțiile sale importante la centrală", a precizat agenția într-o postare pe Twitter.

### Vezi și... ### Șeful AIEA nu renunță la planul de a crea o zonă de securitate la centrala de la Zaporojie

Arestarea lui Murașov a avut un „impact foarte semnificativ” asupra sa și asupra standardelor de siguranță și securitate nucleară, a precizat agenția. Nu este clar motivul exact pentru care a fost reținut Murașov. Autoritățile ruse nu au făcut nicio declarație cu privire la detenție. Trupele rusești au preluat controlul centralei și zonei înconjurătoare din martie, în timp ce personalul ucrainean a continuat să opereze centrala. Ultimul reactor a fost oprit în septembrie din cauza bombardamentelor din apropierea centralei.

Kievul și AIEA au avertizat în legătură cu posibilitatea unei catastrofe ecologice din cauza luptelor din apropiere. Rusia a respins cererile de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie. Luna trecută, consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluție prin care a cerut Rusiei să pună capăt ocupării centralei și să „înceteze imediat toate acțiunile” împotriva acesteia și a „oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”. Rusia și China au votat împotriva rezoluției.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski: Orașul Liman este complet eliberat!