AIEA vrea să stabilească o prezență permanentă la Zaporojie

Directorul general AIEA Rafael Grosi și ministriul ucrainean al energoeo Gherman Galușcenko la sosirea echipei de inspectori ai agenției la Zaporojie, 31 august 2022.

Inspectorii ONU au spus miercuri că doresc să stabilească o misiune permanentă la centrala atomică Zaporojie pentru a evita un „accident nuclear” acolo.

Cei 14 membri ai echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt așteptați joi la centrala nucleară de la Zaporojie, care se află într-un teritoriu ocupat de forțele ruse. „Misiunea mea este să previn un accident nuclear și să conserv cea mai mare centrală atomică din Europa, (…) lucrul începe mâine, (…) încercăm să stabilim o prezență permanentă pentru Agenție”, a declarat jurnaliștilor șeful AIEA Rafael Grossi, după ce a călătorit de la Kiev către Zaporojie.

Noi bombardamente au lovit miercuri un oraș din apropiere de cea mai mare uzină nucleară de pe continentul european, soarta centralei de pe malul rîul Nipru generând îngrijorare pe plan internațional, din cauza posibilelor scurgeri radioactive ce ar putea fi generate de atacurile repetate.

„Armata rusă bombardează orașul Energodar”, spunea miercuri dimineață șeful administrației militare a districtului Nikopol Evhen Evtușenko, citat de AFP.

Potrivit primarulului din Energodar Dmitri Orlov, unul dintre obuze a lovit clădirea consiliului local.

Atacul a avut loc la câteva ore după ce echipa condusă de șeful (AIEA) a plecat de la Kiev spre Zaporojie.

Situată pe linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene, zonacentralei nucleare a fost bombardată în mod repetat în ultimele zile, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc de atacuri.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rafael Grossi: „Misiunea mea este să previn un accident nuclear”