AIEA își va spori prezența la toate centralele nucleare din Ucraina

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că-și va spori prezența în Ucraina, pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear în timpul războiului declanșat fără motiv de Rusia în Ucraina.

Directorul AIEA Rafael Grossi va vizita săptămâna viitoare Ucraina pentru a pune în aplicare o nouă politică ce va asigura prezența de inspectori ai Agenției ONU la toate cele cinci centrale nucleare ucrainene.

Noua politică înseamnă o „intensificare semnificativă a eforturilor [AIEA] de a preveni un accident nuclear în timpul conflictului militar actual”, se spune într-un comunicat de presă Agenției ONU pentru Energie Atomică.

Acum, doar centrala nucleară de la Zaporojie, care e ocupată de armata rusă și se află în apropiere de linia frontului are o prezență AIEA permanentă. Potrivit noului plan, între 11 și 12 experți AIEA vor fi prezenți trot timpul pentru a monitoriza centralele și pentru a oferi asistență tehnică, inclusiv la Cernobîl.

„În timp ce acest război tragic intră în al doilea an, trebuie să continuăm să facem tot ce putem ca să evităm pericolul unui accident nuclear serios, care ar cauza și mai multă suferință și distrugere pentru poporul ucrainean și dincolo de el”, a spus Grossi.

### Vezi și... ### Oficial rus: Discuțiile cu inspectorii AIEA despre centrala de la Zaporojie au fost „constructive”

În timpul vizitei sale în Ucraina, șeful AIEA va călători la centrala nucleară de la Rivne și la Cernobîl pentru a lansa misiunile de monitorizare, care vor consta dintrimiterea a câte doi experți AIEA la fiecare din centrale, a spus Agenția.

De asemenea, Grossi se va întâlni cu oficialități ucrainene pentru a pregăti măsurile de securitate în jurul centralei Zaporojie.

„Sunt în continuare hotărât să fac o realitate din atât de necesara zonă de securitate, consultările mele cu Ucraina și Rusia face progrese, deși nu atât de rapid cum ar trebui”, a mai spus șeful AIEA.

El și-a reiterat temerile legate de presiunile cu care se confruntă angajații centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), spunând că această situație are potențiale consecințe asupra securității și siguranței.

„Personalul redus de la ZNPP, în combinație cu stresul psihologic din cauza conflictului militar și absența familiilor care au părăsit zona au creat o situație fără precedent pe care niciunul din angajați nu ar trebui s-o îndure”, a spus Grossi.

Angajații de la Zaporojie sunt în continuare presați să accepte noi contracte de muncă cu compania de stat rusă Rosatom, afirmă AIEA, adăugând că firma similară din Ucraina, Energoatom, le cere să nu facă asta.

Echipa de monitorizare AIEA a fost informată că în ciuda tuturor greutăților, centrala Zaporojie are încă personalul operațional adecvat pentru a menține o activitate în siguranță a tuturor unităților la nivelul actual de funcționare, se mai spune în comunicatul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Cu relatări ale agenției France Presse.