Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn a cerut statelor membre UE să-și mărească sprijinul financiar pentru Kiev anul viitor, deoarece „este foarte probabil” ca războiul Rusiei în Ucraina să continue.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă la Praga, înaintea unei întâlniri informale a miniștrilor de finanțe din UE, Hahn a confirmat că în zilele următoare se va conveni oficial un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, la care s-ar mai putea adăuga încă 3 miliarde de euro, eventual sub formă de granturi.
„Este nevoie de mai multe ajutoare, pentru că nevoile financiare ale Ucrainei până la sfârșitul [anului] sunt de încă 3 miliarde [euro]”, a spus Hahn.
Hahn a adăugat că fondurile suplimentare au fost deja propuse Comisiei Europene și și-a exprimat încrederea că vor fi aprobate de statele membre UE.
O primă tranșă de un miliard de euro a fost deja plătită în această vară. În total până la sfâărșitul acestui an, Ucraina ar putea primi 9 miliarde de euro ajutor financiar din partea Uniunii Europene.
În viitor însă, Hahn a sugerat că ajutoarele pentru Ucraina ar trebui finanțate mai mult din bugetele individuale ale țărilor aliate, începând cu cele din G7 (Statele Unite, Marea Britania, Canada, Japonia, Germania, Italia și Franța), pentru că cea mai mare parte a bugetului UE este rezervat petru alte angajamente.
„Într-adevăr, adevărata întrebare este cum să finanțăm Ucraina în cazul în care, și este foarte probabil să se întâmple așa, războiul se prelungește și anul viitor”, a spus Hahn. „Trebuie să sprijinim Ucraina pentru că Ucraina se apără nu numai pe ea însăși, apără și valorile noastre."
Hahn a spus că finanțarea necesară pentru Ucraina nu poate fi asigurată din bugetul actual al UE și va necesita „un efort extraordinar”.
Comisarul pentru buget a recunoscut, de asemenea, că explozia prețurilor la energie și a inflației în UE ar putea avea un impact asupra disponibilității țărilor din UE de a oferi sprijin financiar suplimentar Kievului.
### Vezi și... ### Există soluții pentru a opri explozia prețurilor la energie?„Desigur, oamenii sunt foarte preocupați de cum își vor plăti facturile la electricitate”, a spus el. „Dar, cu toate acestea, trebuie să ne gândim și la Ucraina.”
„Cred că asta este exact ceea ce trebuie să discutăm cu miniștrii de finanțe, pentru că au existat angajamente și din partea liderilor G7 că vor sprijini Ucraina”, a adăugat Hahn. „Trebuie să ne îndeplinim angajamentele. Și, din nou, este în interesul nostru. Este în interesul nostru, pentru că este vorba despre pacea în Europa, stabilitatea în Europa, mai previzibil”, a mai spus comisarul european pentru buget într-un interviu pentru Radio Europa Liberă la Praga.