Al treilea suspect reținut pentru planul de a ataca spectatorii lui Taylor Swift la Viena

Fanii lui Swift s-au adunat în număr mare la Viena după anularea concertelor ca să-și exprime dragostea pentru idolul lor, dar și dezamăgirea că nu o să o vadă live.

Încă un adolescent, al treilea, a fost arestat în legătură cu un atac dejucat asupra concertelor anulate ale lui Taylor Swift de la Viena, a declarat vineri ministrul de interne al Austriei.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că un tânăr de 18 ani a fost reținut joi seară la Viena, după ce ar fi fost în contact cu principalul suspect. Karner a anunțat arestarea în timpul unei conferințe de presă pe alte teme, vineri.

Associated Press amintește că principalul suspect, un tânăr de 19 ani, și un alt adolescent de 17 ani au fost arestați marți, în timp ce un tânăr de 15 ani a fost interogat, dar nu a fost arestat. Oficialii au declarat joi după-amiază că nu mai sunt căutați alți suspecți.

Autoritățile spun că complotul pare să fi fost inspirat de organizațiile Statul Islamic și Al-Qaeda. Au fost găsite materiale pentru fabricarea bombelor la domiciliul unuia dintre suspecți. Oficialii spun că un suspect a mărturisit că plănuia să „omoare cât mai mulți oameni posibil în afara locului de desfășurare a concertului.”

Trei concerte cu toate biletele vândute au fost anulate miercuri din cauza complotului, dezamăgind fanii lui Swift din întreaga lume. Mulți dintre ei cheltuiseră mii de euro pe bilete de avion și cazare în capitala scumpă a Austriei pentru a participa la spectacolele turneului Eras Tour de la Stadionul Ernst Happel.

Lucrătorii îndepărtează barierele la stadionul Ernst Happel din Viena, după ce concertele au fost anulate. Poliția austriacă spune că atentatorii ar fi urmat să atace în afara stadionului, neavând bilete de intrare.

Organizatorii concertelor din Austria au spus că se așteptau la până la 65.000 de fani în interiorul stadionului la fiecare concert și până la 30.000 de spectatori în afara acestuia, unde autoritățile spun că suspecții plănuiau să lovească. Atacul dejucat a fost planificat pentru joi sau vineri, potrivit ministrului austriac de interne, Gerhard Karner.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a apărat decizia de a anula concertele, spunând că arestările suspecților au avut loc prea aproape de datele spectacolelor, programate pentru joi, vineri și sâmbătă.

„Înțeleg foarte bine că cei care doreau să trăiască concertul live sunt foarte triști,” a declarat Nehammer la o conferință de presă joi. „Dar este de asemenea important ca (...) siguranța să fie pe primul loc.”

Swift urmează încă să susțină cinci concerte pe stadionul Wembley din Londra între 15 și 20 august, la sfârșitul etapei europene a turneului său record, Eras Tour.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că, deși înțelege motivele Vienei pentru anulare, „noi vom merge înainte.” Khan a spus că autoritățile capitalei sunt pregătite, inclusiv în urma lecțiilor învățate dintr-un atac din 2017 la un concert al Arianei Grande la Manchester, la care 22 de persoane au fost ucise.

În Austria, principalul suspect a mărturisit că a început să plănuiască atacul în iulie, au spus autoritățile. Tânărul de 19 ani a încărcat pe internet un jurământ de loialitate față de actualul lider al grupării Statul Islamic cu doar câteva săptămâni în urmă.

Era „clar radicalizat în direcția Statului Islamic și crede că este corect să ucidă necredincioșii,” a declarat Omar Haijawi-Pirchner, șeful Direcției de Securitate a Statului și Informații din Austria.

Haijawi-Pirchner a adăugat că suspectul „dorea să comită un atac în zona de lângă stadion, ucigând cât mai multe persoane, folosind cuțite sau chiar dispozitivele explozive pe care le-a fabricat.”

În timpul unei percheziții la domiciliul suspectului din Ternitz, la sud de Viena, anchetatorii au găsit substanțe chimice și dispozitive tehnice care indicau „acțiuni concrete de pregătire,” a declarat Franz Ruf, director general pentru securitate publică la Ministerul de Interne.

Autoritățile au spus că au găsit, de asemenea, materiale ale grupărilor Statul Islamic și al-Qaida la domiciliul celui de-al doilea suspect, care are 17 ani. Acest suspect, care până acum a refuzat să vorbească, a fost angajat cu câteva zile în urmă de o companie care furniza servicii la locul de desfășurare a concertelor.

Ambii adolescenți au fost arestați marți. Niciunul dintre numele lor nu a fost făcut public, conform regulilor de confidențialitate din Austria.

Karner a spus că serviciul de informații al Austriei a colaborat strâns cu serviciile de informații străine pentru a captura cei doi adolescenți.

CIA a refuzat să spună joi dacă agențiile de informații americane au jucat vreun rol în investigația legată de concertele anulate ale starului pop din SUA. Departamentul de Stat și alte agenții guvernamentale au fost însă în contact cu oficialii austrieci în legătură cu presupusul complot, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te