Ala Nemerenco (fosta ministră a sănătății): „Trebuie să ne arestăm la domiciliu”

Clineți și farmaciști la o farmacie din Chișinău, după decretarea stării de urgență în legătură cu epidemia de coronavirus, 19 martie 2020

„Trebuie să ne arestăm la domiciliu”, declară la Europa Liberă Ala Nemerenco. Autorităţilor fosta ministră a sănătăţii şi expertă în cadrul OMS le sugerează: „Testaţi, testaţi, testaţi!”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul matinal cu Ana Nemerenco, fosta ministră a sănătății

Europa Liberă: În aceste zile, scrieți foarte multe mesaje critice. Cei pe care îi vizați de obicei se supără, așa am observat după reacții. Faptul că sunteți totuși acum în discuție cu noi arată că nu vă descurajează. Ce i-ați sfătui, iată, în acest moment pe oameni în situația în care cunoaștem deja că numărul de îmbolnăviri e în creștere, îmbolnăvirea a trecut cumva în familii, contact direct, adică nu mai sunt atât de multe cazuri de import, ci deja e îmbolnăvire locală, nu avem suficiente teste, prin urmare se fac numai la îmbolnăviri, nu la contact? Ce i-ați sfătui pe oameni în această situație?

Ala Nemerenco

Ala Nemerenco: „Este foarte important ca noi să nu servim acestui lanț de transmitere a infecției. Noi putem să-l rupem numai prin faptul că reducem contactele cu posibile surse de infecție care circulă în comunitate și nu contează că sunt deja locale sursele de infecție sau sunt surse care au venit de undeva din afară. Și dacă ați observat după datele pe cale le prezintă ministerul, nu mai avem acum majoritar doar din Italia, deja vin multe cazuri din Ucraina și din multe alte țări.

### Vezi și... ### La Kiev, transportul în comun rezervat numai angajaților în sectoarele „vitale!

Trebuie să ne „arestăm” la domiciliu! Asta este concluzia principală pe care o transmite și Organizația Mondială a Sănătății și toți medicii și asta ne spun cei care deja trec printr-o epidemie extraordinar de puternică și care are deja o desfășurare extraordinar de mare, pe un teritoriu mare, implicând foarte, foarte multe îmbolnăviri, așa cum a fost China, Italia, Franța, Spania. Ei deja ne spun că nu se pot isprăvi cu spitalele, cu numărul de pacienți, cu gravitatea lor și unica măsură preventivă care ne poate ajuta este să stăm acasă și să nu contribuim la transmiterea infecției.

Organizația Mondială a Sănătății are un mesaj foarte clar în ultimul timp anume pentru tineri: să nu considere că ei sunt invincibili


Doi: am observat că dacă generațiile mai în vârstă sunt ascultătoare, poate mai puțin la țară, tinerii oricum consideră că au o imunitate bună, sunt mai sănătoși și de asemenea s-au orientat poate și după statisticile care au fost prezentate în presă și a fost transmis un mesaj greșit în societate precum că sunt mai afectate categoriile mai în vârstă. Nu este corectă informația, categoriile mai în vârstă atunci când se îmbolnăvesc cazurile sunt mai dificile din cauza diferitelor maladii pe care le au dumnealor asociate, dar nu este vorba de însăși îmbolnăvirea. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății are un mesaj foarte clar în ultimul timp anume pentru tineri: să nu considere că ei sunt invincibili și virusul n-o să-i afecteze.

Am văzut experiența din diferite sătucuri, comunități din Italia, din Franța în care autoritatea publică locală de comun cu poliția merg prin sate și anunță cetățenii să nu iasă din casă, să nu iasă din curte, să nu comunice, să meargă doar pentru stricta necesitate și destul de bine echipați, străduindu-se să-și facă aceste cumpărături de alimente sau medicamente de la farmacii foarte rapid.

Ceea ce avem noi acum lipsă este cum monitorizăm aceste focare de infecție, focarele care sunt în jurul celor deja confirmați, infectați care se află la tratament.

Ceea ce avem noi acum lipsă este cum monitorizăm aceste focare de infecție.


Deci, acolo au rămas familiile care sunt potențiali viitori pacienți, cunoscând despre contagiozitatea virusului, cât de ușor se transmite și cât este de șiret, putem presupune că în fiecare focar ar putea să existe în următoarele zile, săptămâni pacienți. Când vorbim de autoizolare, nu vorbim doar de autoizolarea de comunitate, dar dacă este o familie mare și cineva este pus în carantină, deci dacă toată familia e în carantină, normal că deja ei stau toți împreună, dar dacă vine cineva, iată, exemplul cu studenții de la Universitatea Tehnică au fost trimiși acasă, și dacă acest tânăr nu va fi autoizolat absolut de toată familia și nu cunoaștem dacă ei au condiții acolo, atunci ar putea să se îmbolnăvească altcineva de la el.

Chiar dacă tânărul nu va face boala, el ar putea să fie un transmițător fără simptome. Deci este foarte bine să testăm cât mai mulți și vreau chiar să transmit ceea ce a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății care și-a manifestat inclusiv nemulțumirea față de unele guverne că nu se înarmează cu această politică. Dumnealui a spus: „Testați, testați și iarăși testați!” Asta nu înseamnă că testăm absolut toată populația, testăm doar persoanele cu suspiciune de coronavirus și testăm absolut toate persoanele cu contact direct. Noi avem acum, conform datelor ministerului, zeci de mii de persoane nemonitorizate în focare. Deci, categoric este clar că aceste persoane nu au fost testate, dar din moment ce cunoaștem că o persoană are rezultat pozitiv, ea poate fi izolată mult mai bine, mult mai sigur.”

### Vezi și... ### În Republica Moldova s-a ajuns la 94 de cazuri confirmate de Covid-19

Europa Liberă: Vorbim acum după un week-end în care am văzut la ;tiri în Australia plaje pline de oameni, în România păduri pline de oameni veniți la picnicuri. Deci, se poate deduce de aici că nu se întâmplă doar la noi ca oamenii să nu fie prea ascultători sau să nu prea ia în calcul sfaturile medicilor, probabil e ceva firesc comportamentului uman în lumea modernă? Ce-i de făcut în aceste condiții? Cum de oprit oamenii acasă?

Ala Nemerenco: „Iarăși putem să luăm doar exemplul țărilor care deja au trecut prin aceasta, s-au lovit cu rezultatul pe care îl au acum, când majoritar lumea se îmbolnăvește, decedează și am văzut că deja se aplică amenzi, circulă poliția, am văzut polițiști călări în diferite reportaje la TV. Se induc măsuri mult mai stricte. Oamenii atunci când nu înțeleg și prezintă un pericol pentru răspândirea unei infecții, se aplică legea, altceva nu ai cum să faci, dar în marea majoritate a cazurilor, probabil nu am ajuns cu informația încă la fiecare.”

Europa Liberă: Probabil aceste comunicări pe care le au autoritățile cu cetățenii ar trebui să se concentreze și ele pe măsuri de protecție, nu acuzații la adresa lor?

Ala Nemerenco: „Da! Și de asemenea să fie invitați medici, persoane în care oamenii au încredere ca să vorbească cât mai mult de la toate canalele TV, explicând oamenilor cum să facă, ce să facă, cum se transmite acest virus, de ce este periculos, cum să dezinfecteze acasă scările la palier etc. Toate întrebările firești care apar în capul fiecărui om care nu are studii medicale și este normal ca noi să mergem cât mai mult și vreau să încurajez toate posturile TV și de radio, sunt foarte mulți medici în țară, sunt foarte mulți epidemiologi, sunt foarte mulți oameni care pot să vorbească. Deci nu trebuie să vorbească politicienii care transmit mesaje absolut incorecte populației, dar să meargă specialiștii în care oamenii au încredere.”

Europa Liberă: Ați pomenit de câteva ori cifra pe care în sfârșit o avem și dezagregată pe raioane, nu chiar pe localități, dar e cât de cât mai clar după ce avem acest portal. Ce reflectă această cifră pentru Dvs. și această dezagregare? Și doi: reflectă ea oare starea reală?

Ala Nemerenco

Ala Nemerenco: „Eu sunt absolut sigură că nu reflectă starea reală încă, deoarece ne orientăm după numărul de teste, de asemenea care au fost spuse și nu putem în baza la doar 80 de cazuri să avem o statistică pe care o putem compara cu ceea ce a fost în China sau ce este în Italia, fiindcă sunt foarte și foarte puține cazuri, dar și aceste cazuri ne spun despre ceva. În primul rând, noi am ieșit foarte repede din cazurile de import. La noi acum deja mai mult merge pe transmiterea locală, dar, totodată, noi nu putem presupune că acele persoane care au venit deja bolnave de undeva din afara țării nu ar fi bolnave sau nu au trecut boala pe picioare. Și din ceea ce am citit, de exemplu, în cazurile din China sau Italia există foarte multe forme, inclusiv gastrointestinale, în care nu este o clinică atât de bine pronunțată, cum o numim noi, clinică de manuale.

Trebuie totuși să testăm și trebuie neapărat să ne pregătim pentru următoarele scenarii cu spitale, cu medici, cu echipamente, acele pe care le avem.


Eu cred că noi ar trebui să fim mai curajoși și să facem mai multe teste. Aceasta ne-ar permite să luăm infecția sub control și dacă ne spun țările de peste hotare asta și dacă ne spun chinezii, și ne spun italienii asta, nu pot să înțeleg de ce noi nu suntem atât de curajoși. Măsurile care au fost introduse au fost destul de corecte ca să intrăm mai repede în carantină. Acesta este un lucru foarte bun, dar trebuie totuși să testăm și trebuie neapărat să ne pregătim pentru următoarele scenarii cu spitale, cu medici, cu echipamente, acele pe care le avem.”

Europa Liberă: Iată acum v-aș ruga să formulăm și o listă de recomandări pentru autorități. Ce ar trebui să facă cu această situație în față?

Ala Nemerenco: „În primul rând, trebuie să facem teste ca să depistăm, fiindcă numai testele ne permit să avem un tablou foarte clar unde și ce se întâmplă, unde sunt concentrate focarele, unde pot fi...”

Europa Liberă: Noi nu facem sau facem puține?

Ala Nemerenco: „Noi facem puține, deocamdată, dar testarea este foarte importantă.”

Europa Liberă: Dar noi facem puține pentru că nu avem teste, că sunt scumpe?

Ala Nemerenco: „La aceasta vă răspund autoritățile, eu nu pot să știu de ce facem puține, eu pot doar să presupun și nu aș vrea să mă arunc în presupuneri.”

Europa Liberă: Cine au mai făcut puține, care state?

Ala Nemerenco: „Mai sunt state care au făcut puține teste, dar în linii generale acum toți fac multe teste. Coreea de Sud la 8 mii de îmbolnăviri pe țară și doar peste 100 de decese, ei au făcut circa 350 de mii de teste.”

Europa Liberă: Ziceați despre OMS și am reținut și un mesaj că zicea la toată lumea să testeze cât mai mulți. Adică să testeze și pe cine - și pe cei care au intrat în contact sau numai la îmbolnăvire?

Ala Nemerenco: „Două categorii trebuie testate conform ghidurilor OMS: persoanele care atestă simptomatică apropiată coronavirusului, deci clinic este suspectată ca o persoană posibil infectată cu coronavirus și persoanele cu contact direct cu persoanele infectate sau care vin direct dintr-un focar oarecare.”

Europa Liberă: Dar la noi se fac doar la îmbolnăvire, dacă deja pacientul acuză ceva?

Ala Nemerenco: „Da, la noi în linii generale s-au făcut doar la îmbolnăviri.”

Europa Liberă: Deci, e o tactică greșită din punctul Dvs. de vedere?

Ala Nemerenco: „Da, fiindcă așa recomandă Organizația Mondială a Sănătății, așa recomandă specialiștii în domeniu și astfel poți izola, poți cunoaște. S-a aplicat carantina în mai multe localități din raionul Hâncești, acolo unde este o concentrare mai mare de cazuri.

### Vezi și... ### Cât de curajoși sunt moldovenii? „Curajul este încercarea de a trăi o lecție de viață”


În momentul în care noi facem teste puține, noi nu cunoaștem în care localități „fierbe” această infecție, deci câte cazuri sunt. Acolo unde raioanele mai stau încă cu cazuri zero, eu chiar nu cred că noi nu avem în aceste raioane cu o populație de până la 50 de mii niciun caz de infecție cu coronavirus, ei pur și simplu nu au fost încă depistați. Din moment ce punem mai multe teste, am putea să vedem exact așa cum în Hâncești care sunt localitățile cu mai multe persoane bolnave în care trebuie introdusă carantina urgent.”

Europa Liberă: Autoritățile ziceau că au avut câteva sute, pe urmă au mai primit 1.000 de teste, apoi trebuiau să mai primească. Asta arată că testele acestea vin greu și sunt puține?

Ala Nemerenco: „Nu-i încurcă absolut nimeni, bani sunt, să încerce să procure teste, să se adreseze direct la ambasade, la Ambasada Chinei, majoritatea doar se produc în China, ei acum utilizează mult mai puține, deci există foarte multe căi, deoarece acum având instituită starea de urgență pe toată țara, deci noi nu mai trecem prin proceduri de achiziții obișnuite, cu luni de zile, cu anunțuri, buletine de achiziții, acum această Comisie de situație excepțională are dreptul să procure orice, de oriunde și cât mai rapid.”

Europa Liberă: Am văzut un mesaj al unui reprezentant al OMS care lăuda guvernul pentru că a introdus aceste măsuri de stare de urgență, de carantină la timp. De ce OMS nu le-a spus despre teste?

Ala Nemerenco: „Eu cred că le-a spus de teste, presupun că da.”

Europa Liberă: Deci, mesajul OMS trebuie de înțeles că e foarte bine ce ați făcut cu starea de urgență, dar e bine și să mai...

Ala Nemerenco: „Mai sunt și alte măsuri. Dacă le punem pe toate împreună, este exact ca la război, când ai o armată care are și artilerie, și aviație și utilizezi absolut toate măsurile, pentru că fiecare măsură are un scop bine determinat și noi trebuie să le utilizăm.”

Europa Liberă: Tot zilele acestea am văzut un interviu cu un șef de la Spitalul de Urgență, dacă nu greșesc, Adrian Belîi, care vorbea despre aparatele de ventilare și își manifesta îngrijorarea că autoritățile noastre oricum vor trebui să cumpere aceste aparate, dar se temea d-lui că le va cumpăra pe cele de proastă calitate, pentru că cererea este mare pentru aceste aparate acum și nu toate ar fi potrivite.

Ala Nemerenco: „În primul rând, în spațiul public circulă niște cifre absolut greșite, precum că sistemul public de sănătate ar fi asigurat cu 500 de ventilatoare, ceea ce nu este adevărat, fiindcă, conform datelor statistice, noi avem undeva în jur de 550 paturi de reanimare. Și aceasta nu înseamnă că fiecare pat de reanimare este asigurat cu aparat de ventilare. Într-adevăr, când ajung la această fază ea este foarte grea, ei au pneumonii bilaterale respiratorii, ei trebuie intubați, ei nu au nevoie doar de o îmbunătățire a circulației aerului în plămâni, deci aceste aparate trebuie să devină un suport foarte puternic pentru activitatea pulmonară și sunt necesare aparate de primă linie, cele mai moderne. Din câte am văzut eu, nu s-a procurat absolut niciunul și lucrul acesta desigur îngrijorează, dacă deja îi îngrijorează pe specialiștii de la catedre, șefi de departe, deci ei sunt și mai competenți decât mine în a discuta specificările tehnice ale echipamentului.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut? Aici care ar fi recomandarea Dvs.?

Ala Nemerenco: „Trebuie de procurat! Ele oricum își vor găsi aplicarea atunci când trecem peste această mare situație de criză. Eu cred că ministerul acum își revede planurile și se gândește la toate scenariile posibile.”

Europa Liberă: În concluzie, dna Nemerenco, ce-i de făcut mai departe, cum de oprit?

Noi în Moldova încă suntem la etapa când putem și avem capacitatea să nu-i dăm drumul de sub control.


Ala Nemerenco: „Noi cu coronavirusul care este un virus venit din familia virusurilor de gripă, de alți coronaviruși putem să luptăm și cu resurse mici dacă suntem disciplinați și dorim să prevenim, să întrerupem acest lanț. Noi în Moldova încă suntem la etapa când putem și avem capacitatea să nu-i dăm drumul de sub control.”

Europa Liberă: Noi am avut capacitatea și să nu-i dăm drumul în țară sau nu am avut?

Ala Nemerenco: „Să nu-i dăm drumul în țară, nu am putut, atât timp cât a existat libertatea de circulație, cu atât mai mult că noi am avut foarte multă lume plecată în afara țării, era imposibil, vedeți cum circulă... Dar noi am avut posibilitatea să organizăm. Bine, noi suntem acum la o altă etapă și este important să ne gândim ce facem acum. Deci, noi încă avem șansa să nu ajungem cu zeci de spitale pline cu pacienți. Având în vedere că noi am mers în măsură de carantină mai devreme, noi am închis școli încă și mai devreme, atunci când era codul roșu, deci noi ca țară am organizat unele măsuri care sunt destul de importante.

Acum eu nu văd o supraveghere foarte bună a acelor focare, că avem deja lucrători medicali infectați, ceea ce este inadmisibil, la un număr atât de mic de pacienți noi deja să avem infectați lucrătorii medicali. Eu înțeleg că nu poți asigura protecția sută la sută atunci când ai mii de pacienți și atunci omul este obosit, face ture fără capăt și ar putea să facă și greșeli...”

Europa Liberă: Deci, deduc de aici că e necesar un control mai bun al focarelor?

Ala Nemerenco: „Da. Medicina primară ar trebui să sune în fiecare zi, eu aș suna de două ori pe zi și aș afla ce se întâmplă în acel focar și aș verifica – au ieșit după poartă, n-au ieșit după poartă, au măsurat temperatura sau nu au măsurat temperatura, cine și cum se simte ș.a.m.d. Trebuie ca toți să lase alte activități care nu sunt atât de prioritare și să se axeze toți, să-și strângă toate rândurile, așa cum o armată se pregătește de atac, anume asupra la tot ce este legat de infecția cu coronavirus.”