Ala Nemerenco spune că vaccinul Sputnik V ar fi fost autorizat pentru a fi administrat în instituții private contra cost

Consiliera prezidențială Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, susține că înregistrarea, la Agenția Medicamentului, a vaccinului Sputnik V s-a făcut pentru că „un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”, informează agenția IPN.

Ala Nemerenco a criticat, într-o postare pe Facebook, mai multe posturi de televiziune și politicieni care au pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului Astra Zeneca, primit din partea României

Potrivit ei, în 2020, politicienii care critică acum vaccinul primit din partea României „au avut propriul guvern în mâinile lor și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin”. „Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările, prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a scris Ala Nemerenco.

Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat agenției IPN că există decizia Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, potrivit căreia în țară să fie aduse vaccinuri aprobate și autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății. Dat fiind că Agenția Medicamentului din Moldova a decis autorizarea vaccinului Sputnik V, probabil a avut argumente, despre care însă Ninel Revenco spune că nu le cunoaște.

Cât despre posibilitatea comercializării vaccinului în instituțiile medicale private, coordonatoare a Programului național de imunizări a spus că este prematur de discutat despre aceasta. În opinia sa, vaccinurile trebuie să fie asigurate gratuit.