„Granițele nu trebuie mutate prin forță”, a spus Scholz în germană. „Cine se simte vizat, să ia aminte”, a adăugat cancelarul în engleză, potrivit The Guardian.
„Inviolabilitatea granițelor este un principiu fundamental al dreptului internațional. Acest principiu trebuie să se aplice tuturor”, a reiterat Scholz.
Deși Trump nu a fost menționat în mod explicit, presa germană scrie că șefii guvernelor german și danez s-au întâlnit pe fondul revendicărilor teritoriale continue ale președintelui american de a prelua controlul asupra Groenlandei, un teritoriu danez vast, slab populat și cu autonomie extinsă.
Cancelarul german a făcut comentarii similare în ultimele săptămâni. Invazia în curs a Rusiei în Ucraina și încercările de a anexa părți mari din teritoriul ucrainean planează, de asemenea, asupra discuțiilor, transmite DPA.
Prim-ministra daneză, Mette Frederiksen, a spus în conferința de presă că lumea se confruntă cu o „realitate incertă” și care cere „o Europă mai unită și deschisă spre cooperare”.
„Avem nevoie de o Europă mai puternică și mai hotărâtă, care să se afirme din ce în ce mai mult prin drepturile proprii, capabilă să apere și să promoveze Europa și interesele europene”, a spus prim-ministra Danemarcei, aflată într-un turneu european. Vizita începută la Berlin va continua pe parcursul zilei de marți la Paris, unde se va vedea cu președintele francez, Emmanuel Macron, și ulterior la Bruxelles, unde ar urma să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Prin aceste vizite, Frederiksen încearcă să obțină un răspuns european unit la planurile președintelui american Donald Trump de a „lua” Groenlanda.
Anterior, Frederiksen s-a întâlnit cu premierii Suediei și Norvegiei, și cu președintele Finlandei la Copenhaga.
Trump și-a exprimat în repetate rânduri interesul pentru Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, despre care se crede că deține resurse naturale vaste și are o importanță strategică pentru controlul Arcticii.
- Citește și: Ce-are Trump cu Groenlanda? Președintele reales al SUA șochează cu „pretenții” teritoriale
„Nu știu cu adevărat ce pretenție are Danemarca asupra ei, dar ar fi un act foarte neprietenos dacă nu ar permite asta, pentru că este pentru protecția lumii libere”, a spus președintele american la finele săptămânii, adăugând că „cred că o vom avea”.
În aceste condiții, Danemarca a anunțat luni că își va întări prezența militară în Arctica și în Atlanticul de Nord cu trei nave noi pentru a patrula apele din jurul Groenlandei, cu drone suplimentare de lungă distanță și sateliți – la un cost de aproape două miliarde de euro.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te