Albania: Fost primar grec, eliberat temporar din închisoare după ce a fost ales europarlamentar

Politicianul de etnie greacă, fostul primar Fredis Beleris este primit de premierul grec, Kiriakos Mitsotakis, la Atena, pe 15 iulie, la scurt timp după ce a primit permisia de a părăsi penitenciarul din Albania.

Autoritățile albaneze i-au permis unui fost primar grec, încarcerat în închisoare, unde execută o condamnare la doi ani pentru corupție, să părăsească penitenciarul pentru cinci zile. Ales eurodeputat, el va asista la ședința de deschidere a noii legislaturi a Parlamentului European.

Este vorba de cazul fostului primar al orașului Himare, situat la 240 kilometri sud de Tirana, Fredis Beleris, care deține cetățenia albaneză și greacă. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare de justiția albaneză anul trecut, fiind acuzat că a oferit 360 de euro pentru a cumpăra opt voturi, fapt respins de fostul oficial, scrie AP.

Deși a fost în cele din urmă ales primar al localității, el nu a mai primit mandatul, pentru că se afla în arest. Autoritățile electorale au anunțat ulterior alegeri repetate în luna august.

Cazul lui a tensionat relațiile dintre Tirana și Atena, care au fost aproape mereu tensionate, din cauza disputelor legate de drepturile minorității grecești din Albania și cele ale comunității albaneze din Grecia.

Eliberarea fostului edil a fost posibilă grație imunității de care se bucură în calitate de eurodeputat, ales pe listele partidului de guvernământ „Noua Democrație” a premierului grec, Kiriakos Mitsotakis. El a fost primit la Atena de șeful guvernului Greciei și urmează să asiste la ședința de deschidere a noii legislaturi a Parlamentului European, care va avea loc la 16 iulie.

În mod normal, el ar urma să fie eliberat, iar procesele penale în care este vizat ar urma să fie „suspendate” deoarece imunitatea parlamentară îl absolvă inclusiv de infracțiunile comise înainte de a fi ales, însă acest lucru nu este posibil, întrucât Albania nu este o țară membră a Uniunii Europene, aflându-se încă la etapa negocierilor de aderare.

Un caz mai „fericit” este al activistei antifasciste italiene, Ilaria Salis. Acuzată de procurorii maghiari de un presupus atac asupra unor activiști neo-naziști la Budapesta și de apartenență la mișcări de extremă-dreapta, ea a fost eliberată de justiția maghiară după ce a fost alesă în Parlamentul European, deși risca până la 11 ani de închisoare, notează Politico.

Cazul Ilariei Salis a devenit cunoscut după ce în aprilie, ea a apărut în lanțuri într-o sală de judecată din Budapesta, stârnind un scandal diplomatic între Italia și Ungaria. Ulterior, membrii Alianței Verde-Stânga au anunțat că au inclus-o pe lista lor de candidați la alegerile europarlamentare. Peste 170.000 de italieni au votat pentru a o alege membră în Parlamentul European și a o elibera din arest. (C.B)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te