„Acceptăm propunerea UE de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia și o considerăm o bază bună pentru discuții ulterioare și o platformă solidă pentru a merge mai departe”, scria Kurti pe Twitter, după întâlnire. Probleme rămase în suspensie referitoare la garanțiile internaționale, mecanismele de punere în aplicare și calendarul vor fi abordate în curând în timpul discuțiilor de la Bruxelles, a spus el, adăugând: „Conceptele democratice de orientare europeană ne dau speranță”.
Lajcak le-a spus jurnaliștilor după întâlnire că el și Kurti au discutat despre programarea la cel mai înalt nivel a unei întâlniri privind planul și aplicarea acestuia. Lajcak nu a precizat când ar putea avea loc întâlnirea.
Eforturile diplomatice continuă, a declarat Lajcak, adăugând că propunerea UE de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia a stat la baza discuțiilor pe care le-a avut cu Kurti. „Vrem să ne asigurăm că vom face progrese în privința acestei propuneri și, atunci când îi vom aduce pe cei doi lideri la Bruxelles, că vom avea o întâlnire constructivă", a adăugat Lajcak.
Subiecte de controversă, propuneri de normalizare
Propunerea UE a fost înaintată autorităților de la Pristina și Belgrad și este susținută de Franța, Germania și Statele Unite. Aleksandar Vučić a declarat că este pregătit să coopereze pentru punerea în aplicare a planului.
### Vezi și... ### Vučić: Serbia ar deveni o țară „paria”, dacă ar respinge planul de normalizare privind KosovoPropunerea nu a fost făcută publică, dar RFE/RL are informații că, printre prevederile sale, se numără respectarea integrității teritoriale, inviolabilitatea frontierelor, recunoașterea simbolurilor de stat și un aranjament special pentru comunitatea sârbă din Kosovo. Documentul nu menționează în mod explicit recunoașterea reciprocă sau calitatea de membru al Organizației Națiunilor Unite, pe care Kosovo insistă să o obțină.
Vučić a afirmat săptămâna trecută că planul stipulează că Serbia nu se va opune includerii Kosovo în organizațiile internaționale, deși nu va trebui să recunoască în mod oficial calitatea sa de stat. Lajcak a confirmat jurnaliștilor din Pristina că a discutat cu Kurti condițiile pentru formarea unei Asociații a municipalităților sârbe din Kosovo, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. Lajcak a făcut presiuni pentru punerea în aplicare în timp util a Acordului privind Asociația municipalităților sârbe, spunând că acesta este „un element-cheie pentru stabilitate”.
### Vezi și... ### Normalizarea cere „alegeri dificile atât pentru Kosovo, cât și pentru Serbia”, spune trimisul SUAFormarea asociației a fost convenită în cadrul dialogului dintre Kosovo și Serbia privind normalizarea relațiilor, care se desfășoară din 2011 prin intermediul Uniunii Europene. Belgradul insistă ca asociația să fie organizată așa cum s-a convenit. Kurti a declarat săptămâna trecută că asociația trebuie să fie în conformitate cu constituția și legile din Kosovo. El a mai spus că numele ar trebui schimbat, deoarece nu poate fi monoetnică și nu poate avea puteri executive.
De asemenea, el a cerut ca structurile paralele ale Serbiei din nordul Kosovo să fie desființate înainte ca asociația să fie înființată și ca aceasta să fie formată după recunoașterea reciprocă.
Aleksandar Vučić a criticat condițiile lui Kurti pentru formarea asociației spunând că sunt un „basm”. Kurti ceruse puterilor occidentale să nu facă presiuni asupra Kosovo pentru a accepta asociația. El a declarat pentru Associated Press că accentul ar trebui să fie pus în schimb pe democratizarea Serbiei și pe eliminarea a ceea ce el a numit ideile hegemoniste ale Belgradului.
Guvernul sârb trebuie să recunoască independența tuturor fostelor republici ale fostei Iugoslavii pentru a „înfrunta trecutul”, a declarat Kurti într-un interviu acordat AP la 5 februarie.
### Vezi și... ### Plângeri penale în legătură cu activitatea de recrutare a grupului Wagner în Serbia