ALDE va susține referendumul din 20 octombrie, dar cere donații pentru campanie

Imagine de la briefingul ALDE, 15 august.

Partidul „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE) Moldova își va îndemna simpatizanții să voteze „Da” la referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană din 20 octombrie, dar nu va avea un candidat la prezidențiale.

Lidera ALDE, Arina Spătaru, a spus la un briefing pe 15 august că partidul va da prioritate referendumului și nu prezidențialelor. Potrivit ei, ALDE va „lupta cu toată forța pentru democrație, pentru egalitate și pentru viitorul nostru european”.

Spătaru a spus că ALDE nu va înainta un candidat la prezidențiale, inclusiv pentru că nu are suficiente resurse – cum ar fi „voluntari, petrol și ziare” – pentru a concura cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a acuzat că „a distrus tot ce a mai rămas bun în politica din Moldova”.

În acest sens, Spătaru a recunoscut că pentru a face campanie „singura soluție este să vină după donații” către cetățeni, cărora le-a promis în schimb „clătite”.

La sfârșitul lunii iulie, vicepreședintele ALDE, Ștefan Savițchi, a anunțat că părăsește formațiunea pentru a candida independent la prezidențiale. Savițchi a spus că „s-a despărțit frumos” de ALDE. Totodată, el a criticat politicile actualei guvernări și a spus că mesajul său principal către „toate naționalitățile din R. Moldova” este unul de unitate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te