Constantin Codreanu, deputatul de la Bucureşti care vrea să pună în aplicare „unionismul pragmatic” (VIDEO)

Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unităţii Naţionale

Funcţii deţinute:

- deputat în Parlamentul de la Bucureşti ales în circumscripția pentru românii din R. Moldova; președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor: 21 decembrie 2016 - prezent

Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unităţii Naţionale la funcţia de primar de Chişinău, se declară unionist pragmatic, părtaș a modelului german de reunificare, pe care ar trebui să-l aplice Republica Moldova în raport cu România. Susţinut de Partidul Liberal Reformator, Codreanu declară că principalul rival al său este socialistul Ion Ceban, dar oricum se vede silit să concureze pentru simpatiile din acelaşi bazin de votanţi pe care contează liberalul Valeriu Munteanu şi reprezentanta PNL Alexandra Can.

Constantin Codreanu este originar din Bilicenii Vechi, Sângerei. A terminat limbile străine (engleză-franceză) la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, după care a făcut un master în relaţii internaționale la Universitatea Bucureşti şi un alt master interdisciplinar în științe sociale tot la Universitatea din București în colaborarea cu Agenția Universitară a Francofoniei. A terminat şi un doctorat în relaţii internaționale, dar nu şi-a susţinut teza.

A lucrat traducător inclusiv la Misiunea OSCE în R. Moldova, reprezentanțele de la Chişinău a PNUD, UNICEF, UN Women, Delegaţia UE şi la Eastern Partnership Territorial Cooperation din Kiev.

Constantin Codreanu, la un miting pe data de 11 septembrie 2012

Navigator pe valul unionist din 2012

Codreanu a început să apară la manifestaţiile unioniste în 2012, ca fiind unul dintre liderii „Platformei Acţiunea 2012”. Atunci declara că e meritul participanților la marșurile adepților unirii R. Moldova cu România că subiectul în cauză se menține pe agenda publică.

În 2015, pe fundalul protestelor generate de frauda bancară, promotorii unionismului s-au activizat, vorbind la diferite mitinguri despre falimentul R. Moldova ca stat. Ei au participat la demonstrațiile antiguvernamentale ale Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” (DA), dar s-au retras pentru că liderii DA ar fi pus pe roate mişcarea electorală profitând de revolta civică, a declarat Constantin Codreanu. Pe de altă parte, cei de la DA au reproşat lideriilor unionişti că voiau să abuzeze de nemulţumirea şi furia cetăţenilor care aveau o diversitate de opinie. Drapelele unioniste, după părerea celor de la DA, divizau mulţimea şi o făcea să nu mai revină la proteste.

A câştigat circumscripţia atribuită cetăţenilor români din R. Moldova cu 60% din sufragii...

„Politicienii trebuie să înţeleagă că trebuie să se ferească din faţa tăvălugului unionist. Dacă nu se vor da ei la o parte, îi vom da noi la o parte”, a spus Constantin Codreanu în acel context. Din punctul lui de vedere, e un mare succes al tinerilor că despre unire a început a se vorbi la nivel de autorităţi, iar numărul aderențelor unirii ar fi crescut de la 2% la 35%, după spusele lui Codreanu.

În toamna lui 2016 a figurat pe lista de candidați ai Partidului Mişcarea Populară, condus de ex-preşedintele român Traian Băsescu, la alegerile parlamentare din România. A reuşit să câştige circumscripţia atribuită cetăţenilor români din R. Moldova cu 60% din sufragii.

În calitate de deputat în Parlamentul României a avut mai multe inițiative legate de drepturile românilor din afara granițelor, redobândirea cetățeniei şi obţinerea actelor de stare civilă. Accederea în legislativul român nu l-a făcut să se dezică de activitate politică la Chişinău, unde a pledat pentru schimbarea clasei politice care ar fi „profund coruptă, incapabilă să conducă o ţară”.

În campania pentru Primăria Chişinău sprijinit de Băsescu

În scrutinul local reprezintă Partidul Unităţii Naţionale, formațiune reformatată în 2017, în care se regăsește şi Băsescu în calitate de președinte de onoare, şi Codreanu în calitate de prim-vicepreşedinte. Crezul lui Constantin Codreanu exprimat la lansarea în campanie e că toate problemele Chişinăului pot fi rezolvate în UE, iar singura poartă reală este unirea cu România. „Vreau să le arăt oamenilor că unionismul poate fi pragmatic. Unionismul nu înseamnă doar cântece, dansuri şi poezii. Vin cu fonduri din România prin acorduri de înfrățire, prin proiecte concrete”, a spus el.

A promis că, dacă va fi ales primar, va aduce în Chişinău investiţii de cinci miliarde de euro. Concret, a spus că vrea să creeze 50 de mii de locuri de muncă, să repare 100 de kilometri de drum, să construiască 20 de parcări şi să finalizeze şoseaua de centură. Totodată, îşi propune să izoleze termic toate blocurilor de locuit, să modernizeze parcul de troleibuze, să ofere transport gratuit după modelul Tallinnului, să restaureze câte cinci clădiri istorice anual, să finalizeze gazificarea și asigurarea cu apă și canalizare a tuturor localităților din Chișinău. Le mai promite pensionarilor ajutoare, iar tinerilor - locuinţe ieftine.

Candidatul PUN a dat asigurări că la primărie nu va fi cu gândul non-stop la unire, ci îi va reprezenta pe toţi locuitorii, indiferent de etnie, confesiune sau limba vorbită.

Fostul președinte român Traian Băsescu, care este modelul de politician pentru Codreanu, l-a descris ca fiind „un om din punct de vedere al moralității ireproșabil; om care nu a fost implicat în politica din R. Moldova; om care a servit ideea unionistă de tânăr”.

Băsescu l-a însoţit pe Codreanu atunci când s-a lansat în campanie şi când s-a înscris. De altfel, Codreanu în invocă pe Băsescu la aproape fiecare apariţie publică. Unele voci au speculat că Partidul Unităţii Naţionale se promovează astfel pentru parlamentarele așteptate la toamnă şi că miza nu ar fi neapărat scrutinul local.

Duelul Constantin Codreanu-Valeriu Munteanu

Rivalul său pe acest segment de electorat liberalul Valeriu Munteanu l-a acuzat pe Codreanu că ar fi reprezentantul lui Plahotniuc şi că a fost promovat în cursă pentru a o ajuta pe Silvia Radu „furând voturi” de la principalii ei contracandidați pe dreapta. „Acuzaţii vin de la unii care au dat mâna cu Plahotniuc, au făcut alianţe cu el”, a fost replica lui Codreanu.

Constantin Codreanu în campanie alături de purtătorul de cuvânt Vlad Ţurcanu

Alţi critici ai pretendentului PUN la Primăria Chişinău care gândesc ca şi Valeriu Munteanu amintesc de participarea lui Constantin Codreanu la un miting la aeroportul Chişinău pe 29 iulie 2017, când a fost declarat persona non-grata vicepremierul rus Dmitri Rogozin în timp ce demnitarul moscovit se afla în avion în drum spre Chişinău. Acel protest spontan nu ar fi fost atât de neaşteptat, ci din contră coordonat cu puterea democrată, a sugerat şi preşedintele Igor Dodon. Codreanu a spus că a avut participare sinceră la protest.

Analiştii continuă să se întrebe dacă Constantin Codreanu jinduiește cu adevărat fotoliul de primar de Chişinău, în condiţiile în care nu şi-a reconsiderat ideea de a deveni simultan deputat în parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău...

Cât despre săgeţile aruncate de unii analişti şi openenţi că formațiunea condusă de Anatol Şalaru ar fi un alt proiect al lui Plahotniuc, deputatul român a spus că acest lucru este imposibil: „Dacă ajunge să-și imagineze cineva că marele titan al politicii moldovenești Vlad Plahotniuc îl poate controla pe Traian Băsescu, fie face o glumă nereușită, fie spune o mare prostie”.

În declarația de venit depusă la Consiliul electoral de circumscripție, Constantin Codreanu a declarat salariul de deputat de 7.900 de lei românești lunar, echivalentul a 34 mii lei moldoveneşti. De asemenea, a declarat casa de la Bilicenii Vechi moştenită în 2014 şi economii de 155 mii de roni, 20 mii de dolari şi 875 de euro.

Analiştii continuă să se întrebe dacă Constantin Codreanu jinduiește cu adevărat fotoliul de primar de Chişinău, în condiţiile în care nu şi-a reconsiderat ideea de a deveni simultan deputat în parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău.