Bulgaria: alegerile parlamentare ar putea aduce prima victoria a unui partid anti-sistem

Campanie electorală pentru partidul GERB al fostului premier Boyko Borisv, Sofia, Bulgaria, 6 iulie 2021.

Acuzațiile de corupție sistematică ar putea duce la înfrângerea partidului GERB al fostului premier Boyko Borisov în alegerile generale de duminică din Bulgaria. Scrutinul are loc la numai trei luni de la alegerile din 4 aprilie, care s-au încheiat cu un rezultat neconcludent și incapacitatea partidelor de opoziție de a forma un guvern de coaliție.

### Vezi și... ### Diaspora ar putea juca un rol important, nu decisiv

Noi acuzații de utilizare abuzivă a fondurilor guvernamentale de către guvernele conduse de Borisov au erodat și mai mult popularitatea partidului GERB. Sondajele de opinie sugerează o cursă strânsă între GERB și principalul său rival, partidul anti-ssitem „Există așa un popor” al actorului și vedetei de televiziune Slavi Trifonov. În trecut, Boris a câștigat trei alegeri palramentare folosind o retorică populistă dar și pro-occidentale.

În 2020 însă, Boris s-a confruntat cu un val de proteste fără precedent, provocate de acuzațiile că premierul și guvernul său au protejat oligarhi, refuzând reformarea sistemului judiciar și au încercat să limiteze libertatea de exprimare.

După alegerile generale din 4 aprilie încheiate cu un rezultat neconcludent, președintele Rumen Radev a instalat un guvern interimar de tehnocrați care a deschis o serie de anchete privind presupuse acte de corupție.

Ultimele sondaje de opinie arată că GERB ar putea obține în jur de 20% din voturi, fiind eventual întrecut de partidul lui Trfonov, cotat cu 21-122% din intențiile de vot. Dacă aceste pronosticuri se confirmă, ar fi prima dată când GERB nu se plasează pe primul loc la alegeri de la formarea sa în anii 2000.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri anticipate 2021- cu Radio Europa Liberă