Alegeri în SUA: Barack și Michelle Obama o susțin pe Kamala Harris

Kamala Harris vorbind la telefon cu fostul președinte Barack Obama și cu soția lui, Michelle Obama.

Fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, și fosta primă doamnă Michelle Obama au spus că o susțin pe Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă, oferindu-i vicepreședintei sprijinul previzibil, dar totuși crucial, al celor mai populari doi democrați din țară.

Susținerea, anunțată vineri dimineața într-un videoclip în care Harris primește un apel telefonic comun de la fostul cuplu prezidențial, vine în contextul în care Harris continuă să câștige avânt ca probabilă nominalizată a partidului după decizia președintelui Joe Biden de a renunța la candidatura sa pentru realegere și de a-și sprijini „secundul” împotriva candidatului republican și fostului președinte Donald Trump.

Evoluția de vineri subliniază, de asemenea, potrivit AP, prietenia și legătura potențial istorică dintre primul președinte de culoare al SUA și prima femeie, prima femeie de culoare și prima persoană de origine asiatică care a ocupat funcția de vicepreședinte al SUA - și care acum încearcă să repete aceste premiere și la nivel prezidențial.

Kamala Harris și Barack Obama la un eveniment găzduit la Casa Albă de președintele Joe Biden, în aprilie 2022.

„Te sun să-ți spun că Michelle și cu mine suntem cum nu se poate mai mândri să te susținem și să facem tot ce putem pentru a te ajuta să câștigi acest scrutin și să ajungi în Biroul Oval,” i-a spus fostul președinte lui Harris, care este văzută în videoclip primind apelul în timp ce merge în culisele unui eveniment, urmată de un agent al Serviciului Secret.

Michelle Obama a spus: „Kamala, fată dragă, sunt mândră de tine”.

Harris, care îi cunoaște pe soții Obama încă dinainte de alegerile din 2008, le-a mulțumit pentru prietenie și a spus că abia așteaptă să colaboreze cu ei în lunile agitate dinaintea alegerilor din 5 noiembrie.

„O să ne și distrăm, nu?” a mai spus Harris.

Potrivit unui sondaj al Associated Press, Harris are deja sprijinul public al majorității delegaților la Convenția Națională Democrată, care începe pe 19 august la Chicago.

Biden și-a exprimat susținerea pentru Harris la o oră după ce și-a anunțat decizia de a-și încheia campania, pe fondul îngrijorărilor generale cu privire la capacitatea președintelui de 81 de ani de a-l învinge pe Trump. Fostul președinte al Camerei, Nancy Pelosi, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, liderul minorității din Cameră, Jim Clyburn, fostul președinte Bill Clinton și fosta secretară de stat Hillary Clinton au urmat în zilele următoare.

Soții Obama, pe de altă parte, au acționat mai cu prudență, intervenind public după ce Harris și-a asigurat sprijinul delegaților și a strâns peste 120 de milioane de dolari pentru campanie. Dar AP scrie că Obama a participat cu siguranță în mod discret la „manevrele” din interiorul partidului după retragerea lui Biden. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te