Europa Liberă: După ce Dorin Chirtoacă a condus primăria pe o platformă puternic ideologizată, în alegerile anticipate municipale se încearcă dosirea ideologiilor, cel puțin un candidat încearcă să scoată în prim-plan doar troleibuzele, gropile, florile și, mai puțin, convingerile. În același timp, tradiția ideologizării persistă. Cât de mult e necesară ideologia în alegerile locale și cât de inevitabilă este?
Igor Boțan: „Ideologizarea este necesară, fiindcă alegerile municipale sunt alegeri politico-administrative; participă partide politice și candidați independenți. În situația pe care o avem actualmente, în municipiul Chișinău avem înregistrați 11 candidați din partea partidelor politice și un candidat care pretinde a fi independent.”
Europa Liberă: Silvia Radu tocmai încearcă să acrediteze ideea că se poate și fără partide și atunci când i-am spus că, iată, omologul sau omoloaga dânsei de la București are spatele asigurat de PSD și tocmai din asta își poate permite să-i dea daruri, dânsa n-a avut o replică.
Igor Boțan: „Dumneaei nu poate avea replică, fiindcă, chiar dacă pretinde a fi candidat independent, are tot suportul din partea Partidului Democrat, partidului de guvernământ, asta se vede și prin suportul mediaholdingului afiliat partidului de guvernământ, și din partea guvernului. În același timp, nu trebuie să uităm mesajul cu care a venit liderul Partidului Democrat la începutul campaniei. El a fost cel care a încercat să asigure o dimensiune ideologică, geopolitică alegerilor atunci când s-a adresat partidelor de dreapta, spunând „pentru ca să nu fie cucerită capitala Republicii Moldova de un partid și un candidat prorus, stimate partide de dreapta, vă propun în jurul Partidului Democrat să veniți la discuție pentru a identifica un candidat de dreapta”.”
Europa Liberă: Și în felul acesta l-a forțat pe candidatul de pe stânga să se ideologizeze și el, asta după ce altădată dânșii au încercat să scoată Partidul Socialist din joc și să o facă pe gospodarii adevărați?
Igor Boțan: „Evident, prin inducție. Atunci când spui „ne unim forțele, pentru a nu admite victoria unui partid prorus de stânga”, evident că, prin inducție, faci contracandidatul să spună practic același lucru: „cucerim capitala, apoi și țara”, iar dl Dodon s-a implicat în mod deschis în campania electorală, deși există hotărârea Curții Constituționale, există o lege, care spune că președintele țării trebuie să fie în afara politicului”.
Europa Liberă: Fundalul general pe care îl asigură socialiștii, deputații socialiști este unul puternic antioccidental, antiamerican, antiunionist. Cât de eficient este acest mesaj în condițiile în care oamenii totuși vor să li se astupe gropile, să fie înverzit orașul, să se demoleze chichinețele?
Igor Boțan: „Acest lucru este adevărat. Cetățenii au obosit de mesajele politice la alegerile municipale, însă candidatul socialiștilor menține această dimensiune ideologică și acest lucru se demonstrează foarte simplu prin mesajul recent, de săptămâna trecută, în care a spus că „nu participă la dezbateri cu candidați care reprezintă partide unioniste, pentru că nu vrea să dezbată pe marginea unor probleme care nu-l avantajează”. Deci, el se simte avantajat de faptul că pe dimensiunea pro-estică este cumva singularizat, iar pe dimensiunea pro-europeană avem cel puțin opt candidați, o parte dintre care, cel puțin trei, invocă mesajul unionist, iar ceilalți – un mesaj pro-european.”
Europa Liberă: Ideologia este cu atât mai stranie în localități, în primăriile de gradul întâi. La Jora de Jos ce ideologie poate să existe când acolo chiar e nevoie de câțiva kilometri de drum sau acoperirea școlii?
Igor Boțan: „În localitățile rurale, în special, mesajul politic trece pe planul doi, dar dacă vă referiți la Jora de Jos, acolo avem candidați din partea Partidului „Șor”, care vine cu mesajul: „Am putut să facem ordine în Orhei, iată, venim și la voi să facem ordine”, având în vedere faptul că dl Șor așteaptă sentința în Curtea de Apel și prin acest mesaj, prin această activitate oricum dorește să-și tragă o plapumă de protecție politică asupra dosarului în care este implicat.”
Europa Liberă: Modul în care acționează Partidul „Șor” este eminamente de stânga, nu? Deci le dă o bucată de pâine, un kil de zahăr celor nevoiași?
Igor Boțan: „Modul în care procedează Partidul lui Șor pretinde să fie de stânga, dar de fapt este o modalitate de corupere a alegătorilor prin cadouri, lucru prevăzut de Codul Penal, dar în mod straniu această prevedere a Codului Penal se aplică doar în campania electorală și acest lucru…”
Europa Liberă: Dar nu același lucru face Plahotniuc cu „Edelweiss”-ul?
Igor Boțan: „Același lucru îl face și dl Dodon, și dl Plahotniuc, numai că, atunci când sunt întrebați, ei spun că „legea permite, pentru că pedepsele pentru coruperea alegătorului intervin doar strict în campania electorală”. Deci, magazinele lui Șor au vizitat satele din raionul Orhei exact până când s-au înregistrat candidații acestuia, după care fac o pauză și au pretenția că deja nu mai încalcă Codul Penal.”
Europa Liberă: Dacă tot campania sau precampania, sau cvasicampania este ideologizată, proeuropenii și-au zis să scoată și ei un profit – de curând încearcă să îi determine pe alegători să conștientizeze că pro-Europa înseamnă grădinițe renovate, înseamnă gaz, înseamnă apă la robinet. Deci, proeuropenii de la guvernare încearcă să mixeze ideologia cu efectele practice. Le reușește oare?
Igor Boțan: „Campania abia a început, mai au trei săptămâni. Probabil, procedează corect, pentru că, într-adevăr, suportul pentru repararea grădinițelor, pentru renovarea infrastructurii vine din partea…”
Europa Liberă: Mai ales în localitățile care nu se uită la Răsărit?
Igor Boțan: „Exact! Vine din Uniunea Europeană – fie din România, fie din alte resurse europene, numai că trebuie să luăm în considerare faptul că partidele proeuropene și cele românești înțeleg că aceste alegeri noi reprezintă un preludiu pentru alegerile parlamentare din decembrie anul curent și au nevoie să-și identifice cei mai puternici eventuali candidați, cele mai atractive partide, de aceea proeuropenii și partidele unioniste vin cu un set de candidați. De exemplu, unioniștii au tocmai trei candidați și este clar că acum ei sunt în situația să identifice care din platformele politice sunt mai atractive pentru alegători. Deci, pentru ei este mai complicat decât pentru candidatul socialist sau pentru candidatul pretins independent, Silvia Radu.”
Europa Liberă: Deci, scrutin de tatonare și de testare a efectivului?
Igor Boțan: „Sigur că este așa, dar vom vedea care este gradul de participare și vom vedea care sunt resursele de mobilizare. Aici trebuie să menționăm că Partidul Socialiștilor este avantajat pentru că va beneficia de zilele de 1 mai și 9 mai, iar proeuropenii vor avea posibilitatea să de o replică, pentru că ziua de 9 mai este și Ziua Europei și vom vedea…”
Europa Liberă: …dar mutată spre 12, 13.
Igor Boțan: „Da, mutată pe 12, 13, ceea ce-i dezavantajează, dar ar putea să încerce să dea o replică. Dacă nu vor reuși, probabil participarea alegătorilor va fi în favoarea socialiștilor care vor fi mult mai motivați.”
Europa Liberă: Dar alegătorul basarabean, lucru știut, ia și de pe viu, și de pe mort și își vede de treabă?
Igor Boțan: „Asta este adevărat, pentru că lucrările agricole sunt în toi, iar Chișinăul are o centură din aproape 20 de localități, care sunt preponderent rurale și oamenii sunt preocupați de grijile agricole.”