Alegeri locale în Macedonia de Nord, un test pentru societatea civilă

Alegeri locale în Macedonia de Nord, 17 octombrie 2021.

În Macedonia de Nord au loc alegeri locale, primul test pentru Uniunea Social Democrată a Macedoniei (SDSM), partidul premierului Zoran Zaev, de când a câștigat, cu un rezultat foarte strâns, alegerile parlamentare din iulie 2020.

Macedonia de Nord are aproximativ 1,8 milioane de alegători care vor alege consiliile locale din 80 de municipalități, plus cele 10 sectoare care alcătuiesc capitala Skopje.

În total sunt peste 11.000 de candidați, aproximativ 300 de candidați la funcția de primar, precum și 546 de liste de candidați pentru consiliile municipale.

Cele patru partide care formează coaliția de guvernare a lui Zaev susțin principiile liberal-democratice, precum și integrarea în Uniunea Europeană și NATO.

Toate aceste partide candidează separat. Împreună, cele patru partide ale coaliției au controlat 70 de primării municipale, dintre care SDSM deține în prezent 57 de primării municipale.

Principalul său partener de coaliție, Uniunea Democrată pentru Integrare (DUI), este cel mai mare partid etnic albanez din țară și al treilea cel mai mare partid politic al țării. În prezent controlează 10 primării.

Sunt și mai multe liste independente de activiști din organizații neguvernamentale iar analiștii politici spun că aceste liste ar putea testa puterea principalelor partide și da o nouă dimensiune civică viitoarelor consilii municipale.