În Serbia au loc alegeri prezidențiale pe 3 aprilie, și se așteaptă ca președintele exercițiu, naționalistul Aleksandar Vucici (care și-a întărit legăturile personale cu liderul rus Vladimir Putin în timpul invadării Ucrainei de către Rusia) să câștige un nou mandat de cinci ani.
Au loc și alegeri parlamentare, care se așteaptă să fie dominate de Partidul Progresist de dreapta al lui Vucici, dar și alegeri municipale în mai multe localități, între care și capitala Belgrad.
La cinci ani după câștigarea primului său mandat de președinte, Aleksandar Vucici rămâne forța politică dominantă în Serbia, propovăduind pacea și stabilitatea într-un moment când Europa e zguduită de cel mai mare conflict de la terminarea celei de-a doua conflagrații mondial - războiului Rusiei contra Ucrainei.
### Vezi și... ### Cum consolidează pandemia tendințele autoritariste ale președintelui sîrb Aleksandar Vucici (VIDEO)Criticii lui Vucici spun că el și-a consolidat într-atât acapararea puterii prin controlul strict asupra presei și guvernului, încât sondajul Demostat de luna trecută a arătat că 43 la sută dintre sîrbi cred că alegerile de duminică 3 aprilie nu vor fi nici libere, nici corecte.
„În ultimii ani, Partidul Progresist aflat la guvernare a erodat constant drepturile politice și libertățile civile, făcând presiuni asupra presei independente, a opoziției politice și asupra organizațiilor societății civile”, se spune în cel mai recent raport Freedom House despre Serbia, care ocupă locul 62 din cele 100 de națiuni catalogate în indezul libertății pe anul 2021.
Principalul oponent al lui Vucici este fostul comandant militar Zdravko Ponos, general în retragere, un candiat surpriză susținut de tabăra pro-europeană a opoziției sîrbe. Ponos, de 60 de ani, e „un candidat de centru-dreapta și se pare că opoziția a dorit să găsească o persoană care să represinte ceea ce se consideră a fi curentul principal al politicii din Serbia, care se apleacă mai mult spre dreapta”, spune Bojan Klaciar, directorul executiv al Centrului pentru alegeri libere și democrație, o agenție sîrbă de sondaje.
Cu toate acestea, spune corespondentul Europei Libere Robert Coalson, e puțin probabil ca acel curent principal al scenei politice sîrbe să voteze pentru o schimbare la nivel prezidențial sau în legislatura națională, chiar și cu un guvern aflat în defensivă după mai multe controverse în lunile din urmă.