Alegeri prezidențiale: se înmulțesc acuzațiile de utilizare abuzivă a mijloacelor administrative

Campanie electorală la Chișinău în favoarea candidaturii președintelui Igor Dodon, octombrie 2020.

La sfârșitul săptămânii trecute s-au înmulțit plângerile împotriva președintelui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor, care ar utiliza resurse administrative sau metode de campanie la limita legalului în sprijinul candidaturii lui Dodon în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Președintele Igor Dodon candidează ca independent, susținut de PSRM.

PAS a criticat utilizarea resurselor administrative. Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a scris pe pagina sa de Facebook că la piața din Hâncești au fost distribuite șepci cu steluțe, însemne ale PSRM, iar vânzătorii ar fi au fost obligați să poarte scurte cu inscripția „Un președinte responsabil”. Echipa de campanie a președintelui a declarat că nu are nimic de a face cu această acțiune, care oricum nu este ilegală.

Tot duminică, fostul primat general al Chișinăului și candidat la prezidențiale din partea Blocului electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă, a depus o sesizare la CEC în care denunță încălcarea legislației de către Igor Dodon, înregistrat în cursa electorală în calitate de candidat independent, dar susținut de PSRM. Dorin Chirtoacă susține că „Dodon și PSRM încalcă legea”, prin faptul că pe sediul Partidului Socialiștilor se face reclama electorală pentru Igor Dodon, ceea ce ar încălca o circulara CEC din 15 septembrie, care precizează că partidele politice nu sunt concurenți electorali și nu pot face campanie electorală pentru un candidat.