Alegeri prezidențiale în Uzbekistan, cu șanse mari de victorie pentru actualul președinte

Președintele Șavkat Mirzioev la o secție de votare în Tașkent

În Uzbekistan au loc alegeri prezidențiale duminică, 24 octombrie, pe care, în lipsa candidaților opoziției, se așteaptă să le câștige actualul președinte Șavkat Mirzioev. Cei patru contracandidați ai săi sunt persoane puțin cunoscute, cu viziuni pro-putere. Trei formațiuni de opoziție nu au putut să-și înregistreze candidații.

Este al șaselea scrutin prezidențial în Uzbekistanul cu o populație de 35 de milioane de oameni de la proclamarea independenței față de URSS în 1991.

Pe măsură ce primul său mandat se apropie de sfârșit, Mirzioev încearcă să înlăture impresiile că guvernul său alunecă înapoi spre obiceiurile autoritare ale predecesorului său, Islam Karimov. Mirzioev a deschis Uzbekistanul către investiții străine, a îmbunătățit relațiile cu vecinii și a relaxat restricțiile din epoca Karimov impuse libertății religioase, eliberând totodată zeci de prizonieri politici.

Cu toate acestea, la fel ca predecesorul său, Mirzioev exercită practic o putere politică neîngrădită în Uzbekistan, iar rudele sale au fost acuzate că și-au folosit influența politică pentru a-și face avere.

Efectele pandemiei de COVID-19 au umbrit, de asemenea, unele dintre realizările sale economice inițiale. Trei partide de opoziție neînregistrate și-au anunțat intenția de a prezenta candidați la alegerile din 24 octombrie, dar niciunul nu a fost înregistrat.