Alegeri în Belarus: mii de persoane protestează împotriva falsificării rezultatelor

Proteste la Minsk duminică seară. Polițai a intervenit în forță împotriva manifestanților, 9 august 2020.

Mii de oameni au protestat duminică seara la Minsk și în alte orașe din Belarus, după închiderea secțiilor de votare, cerând ca rezultatele alegerilor să nu fie falsificate. Forțele de ordine au intervenit cu violență, arestând și dispersând protestatarii.

Minsk, protest împotriva falsificării alegerilor, 9 august 2020.

La Minsk au fost folosite tunuri de apă și gloanțe de cauciuc, relatează postul de televiziune Current Time, canal în limba rusă al Europei Libere/Libertatea, în colaborare cu VOA.

Protestatar, rănit în timpul ciocnirilor cu poliția, Minsk, 9 august 2020.

Candidata de opoziție, Svetlana Țihanovskaia a cerut forțelor de ordine să nu folosească forța contra manifestanților care au ieșit în stradă. „Nu răspundeți cu violență la protestele pașnice. Țineți minte ca sunteți și voi parte a poporului belarus!”, a cerut Țihanovskaia într-un apel citit în direct la postul de televiziune Current Time.

Candidata opoziției la prezindețiale Svetlana Țihanovskaia, Minsk, 9 august 2020.

Duminică seară, după închiderea centrelor de votare în alegerile prezidențiale, un sondaj oficial, realizat la ieșirea de la urne, arăta că președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenka ar fi obținut 79,6% din voturi față de numai 6,8% pentru principala candidată a opoziției, Svetlana Țihanovskaia. De 26 de ani la putere, Lukașenka a candidat pentru un al șaselea mandat consecutiv.

Current Time transmite că la Minsk o dubă a poliției a intrat cu viteză în mulțime, în spatele oamenilor care mergeau în marș în centrul orașului. Cel puțin o persoană a fost strivită de camionetă, nu se știe în ce stare este persoana respectivă. Site-ul independent de știri Tut.by a postat imagini pe Twitter care arată cum poliția îi bate pe manifestanți.

Current Time relatează, pe de altă parte, că în câteva orașe din Belarus trupele OMON au lăsat scuturile jos, refuzând să intervină în forță împotriva mulțimii.

Manifestant reținut de forțele de ordine la Minsk, 9 august 2020.

Pe de altă parte, organizația pentru drepturile omului Viasna a informat că au fost reținute 126 de persoane, inclusiv 57 la Minsk, doi dintre cei reținuți erau răniți. Printre cei reținuți se numără 16 jurnaliști și 40 de observatori la alegeri, a mai informat organizația Viasna.

Corespondenții redacției belaruse a postului nostru de radio au relatat duminică despre cozi interminabile la secțiile de votare, la care multă lume purta brățări albe, în semn de sprijin pentru Țihanovskaia.

Un sondaj de opinie, efectuat la 21 de centre de votare din afara țării, deschise în reprezentanțele diplomatice belaruse, arată că Țihanovskaia ar fi câștigat 81,5% din voturi, față de numai 6% pentru președintele în exercițiu, Lukașenka.

Luni, 10 august, în zori, agenția de știri de stat Belta relata, citând Ministerul de Interne, că forțele de ordine „au reluat controlul”, la manifestațiile neautorizate.