Candidata opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia s-a refugiat în Lituania

Minsk. Candidata principală a opoziției, Svetlana Țihanovskaia în duminica alegerilor prezidențiale, 9 august 2020.

Presa belarusă a difuzat câteva mesaje video ale principalei candidate a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, care a părăsit marți Republica Belarus, plecând în Lituania, dar condițiile în care au fost făcute înregistrările rămân neclare. Țihanovskaia a sosit în Lituania pe fundalul protestelor din țara sa față de realegerea președintelui belarus Alexandr Lukașenka, despre care opoziția spune că a trucat alegerile de duminică.

Într-un prim mesaj video difuzat de un portal de știri belarus, Țihanovskaia a spus că a luat decizia de a pleca de una singură. Dar o aliată a ei, Maria Kalesnikava, a spus ulterior că Țihanovskaia a fost forțată să facă înregistrarea după ce a petrecut trei ore fără avocat în detenția unor ofițeri de rang înalt al forțelor de securitate belaruse, când a încercat să depună o contestație împotriva rezultatelor alegerilor, la sediul Comisiei Electorale Centrale de la Minsk.

### Vezi și... ### Proteste în Belarus: un manifestant a murit

Într-un alt clip video difuzat între altele pe canalul Telegram al unui portal pro-guvernamental, Țihanovskaia își îndeamnă concetățenii să respecte legea. „Nu vreau sânge și violență (…), vă cer să nu opuneți rezistență poliției, nu mergeți în piețe așa încât să nu vă puneți viața în pericol”, mai spune Țihanovskaia în clipul de 37 de secunde. Textul clipului a fost difuzat și de agenția oficială de știri de la Minsk, BelTa.