Alegeri în Statele Unite | Democrații păstrează controlul Senatului SUA

Clădirea Capitolului, sediul Congresului SUA

Democrații și-au păstrat controlul Senatului SUA, oferind o victorie majoră președintelui Joe Biden, după ce senatoarea Catherine Cortez Masto a câștigat alegerile din Nevada.

### Vezi și... ### America: alegeri la mijloc de mandat într-o țară profund divizată politic

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a descris victoria din Nevada ca pe un vot de încredere acordat democraților și pentru agendei lor. El a acuzat Partidul Republican că a alimentat frica și diviziunea în timpul campaniei. Cu toate acestea, republicanii par pe punctul să preia controlul în Camera Reprezentanților, în timp ce oficialii continuau să numere buletinele de vot.

„Poporul american a respins direcția antidemocratică, autoritară, divizată în care republicanii MAGA au vrut să ne ducă țara", a declarat Schumer după ce victoria senatoarei Catherine Cortez Masto în Nevada, care a fost realeasă, a pecetluit controlul Camerei pentru democrații lui Biden. Democrații ar urma să controleze Senatul, așa cum au făcut-o în ultimii doi ani, cu 50 din cele 100 de locuri, în condițiile în care vicepreședintele Kamala Harris deține un vot de departajare.

Biden - care s-a confruntat cu cote de popularitate scăzute înainte de alegerile de marți, în parte din cauza frustrării populației cu privire la inflație - a declarat că rezultatul de sâmbătă târziu îl face să privească cu nerăbdare și încredere restul mandatului său.

Ar putea dura câteva zile sau chiar săptămâni până se va afla ce partid va controla Camera care are 435 de locuri. Încă se înregistrau rezultate în mai multe curse, inclusiv în multe secții din California, stat în mod tradițional liberal. Până sâmbătă târziu, republicanii câștigaseră 211 locuri, fiind necesare 218 pentru o majoritate, în fața democraților cu 205.

### Vezi și... ### Alegerile din SUA: un referendum despre Biden și Trump și ce este Mastodon, alternativa la Twitter, aflat în plin haos

„Cu ochii pe Georgia”

În cazul în care senatorul democrat Raphael Warnock va câștiga alegerile din Georgia din 6 decembrie în fața contracandidatului republican Herschel Walker, majoritatea de 51-49 a democraților le-ar oferi un avantaj suplimentar în adoptarea celor câteva proiecte de lege care pot avansa cu o majoritate simplă, în loc de 60 de voturi, câte sunt necesare pentru majoritatea legilor.

„Ne concentrăm acum asupra Georgiei. Stăm bine până la ora asta”, a declarat Biden duminică în Cambodgia, înaintea unui summit pentru Asia de Est. „Sunt incredibil de mulțumit de prezența la vot".

Alegerile de mijloc de mandatului din 2022 au fost umbrite tot acest an de fostul președinte Donald Trump, care și-a folosit popularitatea de care mai dispune asupra conservatorilor din dreapta dură a partidului pentru a influența nominalizarea candidaților Partidului Republican la alegerile pentru Congres, guvernator și locale.

### Vezi și... ### Adevărul din acuzațiile contra lui Hunter Biden și dacă Franța a votat cu Ucraina împotriva unei rezoluții ONU ce condamnă nazismul

Având în vedere performanța slabă a republicanilor - chiar dacă vor câștiga o majoritate strânsă în Cameră - Trump a fost acuzat că a forțat nominalizarea unor candidați care nu au reușit să atragă un electorat suficient de larg.

O înfrângere a republicanilor în Georgia ar putea reduce și mai mult popularitatea lui Trump. Este posibil ca acesta, spun consilierii lui, să-și anunțe în săptămâna care urmează o a treia candidatură la președinție în 2024, iar înfrângerea în alegerile din Georgia l-ar putea încuraja pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care l-a învins marți pe contracandidatul său democrat, să candideze împotriva lui Trump la nominalizarea pentru cursa prezidențială din 2024.

Dacă-și vor menține controlul asupra Senatului, democrații vor putea să aprobe în continuare nominalizările făcute de Joe Biden pentru funcții-cheie în stat, cum ar fi judecătorii federali.

Însă dacă vor ajunge republicanii să dețină majoritatea în Camera Reprezentanților, ei s-au angajat să încerce să anuleze victoriile lui Biden în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice și, după cum au anunțat, să permanentizeze o serie de reduceri fiscale din 2017 care urmează să expire.

De asemenea, ei au promis investigații privind activitățile administrației Biden și anchetarea fiului președintelui, care a avut afaceri cu Ucraina și China.