Este mai mult ca sigur că proiectele energetice ale Rusiei la care ține atât de mult premierul Boiko Borisov în cel de al treilea mandat al său – este vorbă de gazoductul TurkStream denumit de el BalkanStream și CAE Belene - vor deveni o problemă pentru președintele ales Joe Biden care așteaptă confirmarea.
Your browser doesn’t support HTML5
Candidatul democrat a pus în centrul priorităților sale externe contracararea amenințării Kremlinului, constată analistul Ivan Bakalov.
### Vezi și... ### Politicienii din Bulgaria și proiectele energetice cu RusiaCând Biden a fost vicepreședinte, Washingtonul a impus renunțarea la proiectul SouthStream și înghețarea proiectului nuclear Belene. Participarea lobby-ului prorusesc la scandalul din Ucraina în care a apărut numele fiului său a adăugat un motiv personal la atitudinea sa de principiu fața de amenințarea Kremlinului.
Spre deosebire de Donald Trump care și-a concentrat atenția asupra problemelor interne, candidatul democrat va urmări cu o atenție specială zona Mării Negre.
### Vezi și... ### Bulgaria și diplomația gazelorGazoductul de tranzit între Turcia și Serbia în care Bulgaria a investit peste 1,2 miliarde euro a fost practic construit, a anunțat duminica agenția TASS. Borisov continuă să insiste că tubul care a fost rezervat în proporție de peste 80% de Gazprom nu face parte din TurkStream ci va contribui la diversifiarea livrărilor prin tranzitarea și a gaze azere, gaze lichefiate americane și din alte țări. Sofia va investi 20% din costul terminalului de gaze lichefiate Alexandroupolis, Grecia.
Faptul că actualul secretar de stat american Mike Pompeo nu a făcut o escală la Sofia în timpul ultimelor sale vizite în zona ca și poziția sa categorică împotrivă gazoductului TurkStream nu oferă șanse mari pentru realizarea proiectului și în cazul unei victorii tot mai puțin probabile a lui Trump. Sofia în zadar a încercat să prezinte viitorul gazoduct între Turcia și Serbia ca făcând parte din sistemul energetic național. Decizia de principiu a Bulgariei de a achiziționa încă 8 avioane F-16 blok 70 și a construi un nou bloc energetic cu reactor american la Kozludui nu au avut un efect asupră poziției americane fața de proiectele strategice ale Rusiei în Balcani. Biden, constată alți analiști bulgari, este dispus într-o măsură mult mai mică decât Trump de a sprijini producătorii americani de armament din care mulți au fost într-un mod deschis de partea oponentului său.
În perioada președinției lui Trump, Borisov a contat pe prietenul său Netanyahu care l-a ajutat de câteva ori la Washington. Acum însă nici el nu va putea face mare lucru pentru că la mijloc sunt interesele strategice americane.
Bakalov scrie că în 2017 administrația americană a propus crearea în Bulgaria după modelul românesc a unui parchet anticorupție, dar Borisov a ignorat idea. Ceva mai mult, în timpul vizitei sale la Sofia Laura Kovesi a fost ignorată de guvernanți bulgari.
Situația lui Borisov în cazul unei victorii a lui Biden este ilustrată de prestigioasa revistă Foreign Policy care și-a intitulat un articol „Dacă Trump va câștiga, SUA vor semăna a Bulgaria”.