Alegerile din 11 iulie reprezintă un punct de întoarcere fără egal (Iulian Chifu/adevărul.ro)

Noutăți în presa din România.

Your browser doesn’t support HTML5

Presa din România: Alegerile din 11 iulie - o șansă fără precedent

Campania electorală din Republica Moldova a început și va fi dusă pe viață și pe moarte de către partidele predispuse la eșec, arată Iulian Chifu în textul publicat pe blogurile Adevărul. Motivul este că, pentru aceste partide, miza nu e scorul, ci cariera politică, libertatea şi averile liderilor oficiali sau informali. De aceea, nu se vor da în lături de la nimic, consideră analistul: „sunt dispuşi să arunce cu bani şi să utilizeze toate mijloacele (…) măcar pentru a bloca formarea unui guvern sau ajungerea la putere deplină a actualelor forţe care au susţinut alegerea Preşedintelui Maia Sandu ”. Nu e vorba de „jucătorii minori care se zbat sub prag, dar fură şi risipesc voturile din actuala înfruntare, cu precădere pe dreapta”, ci de „marii jucători”, care vor folosi „diferite manevre politicianiste - de la căutarea unei Maia Sandu alternativă la înregistrarea unui PAS clonă, până la constrângerea opţiunilor unor lideri politici cu metode banditeşti, ameninţându-li-se familiile şi afacerile legitime”. Iulian Chifu pomenește explicit trei nume : Plahotniuc, Şor, Dodon, dar susține că sunt și alții, mai puțin vizibili. „Alegerile din 11 iulie reprezintă un punct de întoarcere fără egal”, iar Maia Sandu „e singura şansă a Republicii Moldova, în acest punct”, chiar dacă priceperea oamenilor ei nu e o certitudine, se încheie articolul.

Rușii nu vor să se trezească cu un alt Magnițki

Magda Grădinaru de la spotmedia.ro publică un interviu cu istoricul Mark Galeotti despre Lukașenka și Putin. Opinia britanicului este că Putin n-a fost la curent de la început cu ce vrea să facă Lukașenko cu Protasevici. Nu poate să o spună pe față, dar de regulă nu-i convine să fie pus în fața faptului împlinit și, la timpul cuvenit, va face tot ce poate ca să se debaraseze de acest aliat déjà periculos. În perspectiva întâlnirii cu Joe Biden, invitatul Magdei Grădinaru crede că Putin nu va face concesii nici promițând eliberarea lui Protasevici, și cu atât mai puțin eliberându-l pe Navalnîi. Dacă ar fi să facă ceva, ar face-o înainte, doar pentru jurnalistul ucrainean, ca să nu pară că a cedat presiunilor occidentale. Soarta lui Navalnîi ? „Este teribil, dar (în cazul lui) putem avea o oarecare certitudine că regimul nu va merge mai departe, adică vor continua să-l pedepsească, dar îl vor ține în viață. Rușii nu vor să se trezească cu un alt Magnițki”.

Critici pe ton tot mai ridicat la adresa actualei guvernări de la București. Un articol de pe ziare.com susține că moțiunea de cenzură pregătită de social-democrați ar avea șanse să treacă. Nu cu voturile opoziției PSD-AUR, ci prin trădări (vreo 15 voturi) din tabăra puterii. Deocamdată sunt doar ipoteze, bazate însă pe luptele interne pentru șefia partidului de la liberali și, respectiv, de la useriști.

Economistul Mircea Coșea demontează, tot pe ziare.com, veștile bune ale guvernului Cîțu: ceea ce li se prezintă românilor a fi o creștere economică ar fi, de fapt, o recuperare din ce s-a pierdut pe timpul pandemiei. Au lucrat în favoarea cifrelor câteva elemente conjuncturale amintite în text. Aceluiași scop, recuperarea, i-ar fi fost arondate și fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență, spre deosebire de proiectele concepute de celelalte state. „Revenirea, chiar spectaculos de rapid, la situatia pre-pandemica (…)(nu ar fi un real succes pentru România), ar însemna, de fapt, menținerea periculoasă în economie a unor dezechilibre macroeconomice (…) și dependența de cca 70% a relațiilor externe de doar trei sau patru țări occidentale”.