Alegerile din Lituania vor fi monitorizate și de moldoveni. Rușii și bielorușii nu vor fi acceptați

Data oficială a alegerilor prezidențiale din Lituania este 12 mai, dar deja a avut loc „votul timpuriu” - la care a participat la Vilnius, joi, și prim-ministra Ingrida Simonyte.

Lituania, țară din NATO și Uniunea Europeană, și-a apărat decizia de a nu primi observatorii ruși și bieloruși la alegerile sale prezidențiale de duminică, spunând că ei „sunt o amenințare la adresa securității naționale” a țării baltice.

Associated Press relatează că, în schimb, la scrutin vor asista în cadrul misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor 20 de observatori internaționali din Moldova, Polonia, Ucraina, Estonia și Letonia, și din SUA.

De obicei, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa trimite echipe multinaționale de observatori la alegeri – din câteva din cele 57 de țări membre.

Dar miercuri, ministrul de Externe de la Vilnius a anunțat că nu va permite intrarea vreunui observator OSCE „din țara-agresoare Rusia și suporterul ei, Belarus”.

Diplomația lituaniană a mai spus că OSCE ar trebui să reconsidere calitatea de membre pentru cele două țări, spunând că ele „violează în modul cel mai flagrant legile internaționale, drepturile omului și participă la agresiunea din Ucraina”.

La alegerile lituaniene de duminică, președintele în exercițiu, Gitanas Nausėda, are șanse mai mari decât toți ceilalți șapte candidați să obțină un nou mandat pe cinci ani.

Dacă nimeni nu obține majoritatea din primul tur, va urma al doilea, la 26 mai.

📰 Europa Liberă este și pe Google News