Alegerile locale pot fi declarate valabile în 178 din 273 de localități

Pentru ca alegerile în turul doi să fie declarate valabile, este nevoie ca cel puțin 20% din alegători să se prezinte la urna de vot.

În prima jumătate a zilei de 19 noiembrie, în 178 de localități s-au prezentat la vot peste 20% de alegători, ceea ce înseamnă că alegerile în acestea pot fi declarate valabile. Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a înregistrat incidente majore care ar afecta procesul de vot.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că la orele 13.00 peste 160.000 de alegători și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce constituie aproximativ 19% din cei circa 839 de mii așteptați la urne. Potrivit acesteia, prezența la vot este asemănătoare cu datele din turul întâi.

Cea mai înaltă rată de participare la alegeri este înregistrată în satul Corjova, raionul Dubăsari. Acolo au votat deja aproximativ 41% de locuitori. Cea mai mică prezență este înregistrată în satul Salcia din Taraclia - aproximativ 2%.

Rata de participare la alegerile primarului din Bălți este una scăzută - aproximativ 12%, iar în Comrat - 18%.

Turul doi de scrutin se desfășoară și în suburbiile Chișinăului. Cel mai activ votează alegătorii din Vadul lui Vodă. Până la ora 13.00 au votat aproximativ 25% din alegători, iar în Bubuieci - puțin peste 13%.

Caraman a explicat că alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20% din votanți. În localitățile unde azi nu va fi atins acest prag, vor fi organizate alegeri repetate.

Conform datelor preliminare, pragul de 20% a fost atins în 178 din cele 273 de localități unde are loc turul doi de alegeri.

De asemenea, Caraman a anunțat că la 18 noiembrie Curtea Supremă de Justiție a obligat CEC să recalculeze buletinele de vot din două localități. „Astăzi mai avem litigii examinate în instanță. La Curtea de Apel Chișinău se examinează apelul declarat de partidul Politic Șansă prin care solicită invalidarea alegerilor și mandatelor celor aleși pe circumscripțiile Căușeni și Rezina”, a spus președinta CEC.

La rândul său, polițiștii au anunțat CEC despre peste 20 de incidente, dintre care 2 cazuri potențiale de corupere electorală și cinci cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

### Vezi și... ### 35% din secțiile de votare nu au încălzire. Primele constatări ale Promo-LEX despre turul Ⅱ al alegerilor locale