Aleksandr Lukașenka și fiul său Viktor au primit interdicția de a intra în Elveția

Imagine generică

Guvernul elvețian a anunțat duminică, 12 decembrie, că Aleksandr Lukașenka, fiul său Viktor și alți 13 belaruși ai regimului Lukașenka au primit interdicția de a intra sau de a tranzita Elveția.

Toți oficialii sancționați au fost implicați în suprimarea violentă a protestelor demarate în vară, după alegerile prezidențiale disputate din 9 august. Protesele continuă în ciuda măsurilor dure impuse de liderul de la Minsk. În comunicatul guvernului elvețian se face un apel la liderii aflați la putere în Belarus să deschidă dialogul cu societatea civilă, pentru găsirea unei soluții ieșirii din actuala criza politice.

Rezultatele oficiale ale alegerilor din 9 augist i-au dat lui Lukashenka un al șase-lea mandat prezidențial, dar rezultatul lor nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană și de Statele Unite și organizații internaționale pentru monitorizarea alegerilor le-au considerat fraudate.

În urma protestelor masive și continuă, potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 27.000 de persoane au fost reținute. Există rapoarte credibile de tortură și maltratare. Jurnaliști ai serviciului Belarus al postului nostru de radio au fost sau sunt încă în detenție.