Alertă de călătorie în Liban și Orientul Mijlociu pentru cetățenii R. Moldova

Ministerul de Externe precizează că recomandările de călătorie în Liban și Israel sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează.

Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova a emis vineri, 28 iunie, o alertă de călătorie în legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, în special în Liban și Israel.

Într-un comunicat de presă, ministerul recomandă cetățenilor moldoveni să evite orice călătorie, în special, în Liban, întrucât există riscuri de securitate, și să urmărească cu atenție știrile și informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv MAE și reprezentanța diplomatică din Tel Aviv.

„Aceste surse pot oferi actualizări referitoare la situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale”, spun reprezentanții instituției.

Cetățenii moldoveni sunt încurajați să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la „riscuri nejustificate”.

MAE recomandă conaționalilor să mențină contactul cu ambasada din Israel, cu sediul pe strada Leonardo Da Vinci 21, Tel Aviv. Pentru informații suplimentare, cetățenii moldoveni pot apela la numărul de telefon +972 3-523-2000 sau scrie la adresele: tel-aviv@mfa.gov.md, israel.mfa.gov.md.

Totodată, ei se pot adresa pentru informații suplimentare și asistență consulară la Centrul de Apel, cu numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit, de la telefonul fix, din orice localitate a R. Moldova, sau la numărul +373 22 23 20 02.

Suplimentar, cetățenii moldoveni pot expedia un mesaj prin email la call.center@mfa.gov.md, pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe.

„Aceste recomandări de călătorie sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează”, precizează MAE.

Alerta a fost emisă în contextul în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că odată ce luptele intense se vor încheia în Gaza, Israelul va putea desfășura mai multe forțe de-a lungul graniței nordice cu Libanul, unde luptele cu milițiile Hezbollah susținute de Iran au escaladat, transmite Reuters.

The Telegraph spune că gruparea sprijinită de Iran începe să strângă arme în singurul aeroport din Liban. Informația din articol se baza pe o sursă anonimă a Asociației Internaționale a Transportului Aerian, care a precizat că citatul din articolul Telegraph este fals și a rugat site-ul să-l scoată din articol.

Oficialii UE urmăresc cu îngrijorare înspre situația de la granița Israel-Liban, relatează CNN.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te