Alerta, care a durat aproximativ două ore în cursul dimineții, a fost a treia în două zile. Nici pe 3 februarie nu au fost raportate lovituri masive ale Rusiei asupra unor obiective civile și de infrastructură.
Invazia neprovocată a Moscovei se apropie de împlinirea unui an și pare tot mai evident faptul că armata rusă se pregătește de ofensivă pentru a marca acest moment.
Lupte tot mai intense
Armata a declarat că luptele s-au intensificat în Donbas. „Inamicul continuă operațiunile ofensive în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din Donețk, suferind pierderi grele", a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în jurnalul său de front.
Luptele pentru orașul Bahmut, unde valuri de atacatori ruși exercită o presiune tot mai mare asupra forțelor ucrainene, durează de luni de zile.
Martorii au spus corespondenților RFE/RL că în Bahmut se dau lupte de stradă, din casă în casă, la periferia orașului.
Președintele Volodimir Zelenski a spus pe 3 februarie că forțele ucrainene vor continua lupta pentru a se menține în Bahmut. „Nimeni nu va ceda Bahmut. Vom lupta atât timp cât vom putea. Considerăm Bahmut fortăreața noastră", a afirmat Zelenski primindu-i pe liderii Uniunii Europene cu care a discutat despre dorința Kievului de a adera la blocul comunitar și despre sancțiunile suplimentare aplicate Rusiei.
### Vezi și... ### Avantajele și riscurile dotării Ucrainei cu armament greu. Istoric: E în joc soarta politică a întregii EuropeComentariile lui Zelenski vin după ce presa americană a relatat că Statele Unite au sfătuit Ucraina să se retragă din Bahmut. Oficiali americani citați de Bloomberg au declarat că acest lucru ar permite Kievului să își adune forțele pentru o ofensivă de primăvară.
Statul Major General a anunțat pe 4 februarie că armata ucraineană a respins, de asemenea, atacurile rusești în localitățile Grekivka, Nevske, Kreminna și Dibrova din regiunea Luhansk.
Trupele rusești au efectuat douăzeci de atacuri aeriene și trei atacuri cu rachetele, a precizat armata, vizând infrastructura civilă din regiunile Harkov și Mikolaiv, provocând victime în rândul populației civile.
Zelenski a declarat că forțele ucrainene „au șansa” de a respinge iminenta ofensivă rusă, dacă vor fi aprovizionate cu armele occidentale potrivite.
„Dacă livrările de arme sunt accelerate, în special livrarea armelor cu rază lungă de acțiune, nu numai că nu vom abandona Bahmut, dar vom începe să îndepărtăm ocupanții ruși din Donbas", a spus el.
Zelenski a mai spus că sancțiunile europene ar trebui să facă în așa fel încât Rusia să nu-și mai poată reface capacitatea militară.
### Vezi și... ### Summit UE-Ucraina la Kiev | Zelenski cere o aderare mai rapidă la blocul comunitarNoi ajutoare americane
Pe 3 februarie, Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include rachete cu o rază de acțiune de două ori mai mare decât cea a rachetelor pe care le are acum Ucraina.
Bomba cu diametrul mic lansată de la sol (GLSDB) este inclusă în pachetul anunțat de Pentagon.
GLSDBs are o rază de acțiune aproximativ dublă față de cea a sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) deja furnizat.
Kievul presează și mai mult pentru a obține avioane de luptă performante, după ce a reușit să-i facă pe aliații occidentali să promită că vor trimite tancuri grele în Ucraina. Însă Statele Unite și aliații săi europeni au refuzat până acum să trimită avioane de luptă și alte arme care ar putea fi folosite pentru a ataca peste granița Ucrainei, pe teritoriul Rusiei.
Când a fost întrebat pe 30 ianuarie dacă Washingtonul va trimite avioane F-16, Joe Biden a răspuns fără ezitare „nu”. Pe 31 ianuarie, el le-a spus reporterilor că el și Zelenski „vor discuta”, dar nu a oferit alte detalii.
UE a anunțat la 3 februarie că își intensifică misiunea de instruire militară pentru Ucraina, ridicând-o de la obiectivul stabilit la început de 15 000 de soldați la până la 30.000.
Ce ajutoare financiare așteaptă Ucraina în 2023 ?
- Se așteaptă ca asistența financiară internațională să crească la 35 de miliarde de euro în 2023 ( ca. 38 de miliarde de dolari).
- Uniunea Europeană a promis 18 miliarde de euro (19,64 miliarde de dolari).
- Statele Unite vor contribui cu cel puțin 9,1 miliarde de euro (9,9 miliarde de dolari).
- Restul de circa 8 miliarde de euro sunt așteptate din partea principalelor instituțiile financiare internaționale.
- Ucraina a primit deja primele 3 miliarde de euro (3,27 miliarde de dolari) de la UE.
Sursă: FMI, Jamestown Foundation, Banca Mondială