Alexandr Lukașenka a promulgat o lege care permite deschiderea focului asupra demonstranților

Liderul autoritar de la Minsk. Alexandr Lukașenka

Liderul autoritar de la Minsk. Alexandr Lukașenka, a promulgat o lege care permite deschiderea focului asupra demonstranților, scutindu-i de responsabilitate pe polițiști și alți reprezentanți ai forțelor de securitate în cazul în care provoacă leziuni corporale protestatarilor în limitele legale.

### Vezi și... ### Departamentul de Stat al SUA, îngrijorat de noile acuzații aduse liderei opoziției belaruse Maria Kalesnikava

Legea face parte dintr-un pachet amplu adoptat de parlamentul belarus în luna aprilie, care restricționează sever drepturile civile și circulația liberă a informației, pe fundalul unei campanii de represiuni împotriva mișcării pro-democrație. Zeci de mii de belaruși au participat la numeroase demonstrații antiguvernamentale după alegerile prezidențiale controversate din august 2020, pe care Lukașenka spune că le-a câștigat, iar opoziția și guverne occidentale – că le-a fraudat, furându-i victoria candidatei opoziției, Svetlana Țihanovskaia. Mii de oameni au fost arestați iar Țihanovskaia a fost forțată să plece din țară. Câțiva protestatari au fost uciși în timpul violențelor iar organizații pentru drepturile omului au spus că există relatări credibile despre folosirea torturii împotriva unor protestatari aflați în detenție.