Alexandr Stoianoglo adresează o scrisoare deschisă șefilor misiunilor diplomatice

Alexandr Stoianoglo

Aflat în arest la domiciliu, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, anchetat penal pe cinci capete de acuzare, se adresează printr-o scrisoare deschisă șefilor misiunilor diplomatice și organizaţiilor internaționale, acreditate în Republica Moldova, informează agenția IPN.

În epistola sa, Stoianoglu acuză puterea de la Chişinău că „exercită presiuni, inclusiv asupra autorității judecătorești”. „Este evident că, de fapt, are loc concentrarea puterii de stat în mâinile unui grup îngust de politicieni, care prin minciună și manipulare, prin inocularea fricii, urmare a actelor publice de demonstrare a forței (exemplu elocvent în acest sens servește chiar reținerea Procurorului General în biroul său de serviciu), înclină vertiginos societatea spre dictatură.”

Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe data de 5 octombrie pentru 72 de ore și apoi a fost plasat în arest la domiciliu printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău.

Suspendat și arestat în urmă cu o lună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, declarații mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat. El se declară nevinovat și spune că e victima unei răzbunări politice. Maia Sandu, președinta Moldovei, a cerut o anchetă transparentă în cazul lui procurorului general suspendat.