Navalnîi cere mai multe proteste anti-război

Alexei Navalnîi

Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, actualmente în închisoare, a cerut ca în acest weekend să se organizeze proteste împotriva invaziei neprovocate de către Moscova a Ucrainei pentru a combate mașina „propaganda” creată de președintele Vladimir Putin. Cel mai vocal critic al Kremlinului a îndemnat mișcarea anti-război într-o postare din 11 martie pe Instagram să-și lase deoparte temerile de a fi arestați și să iasă în stradă spunând că „nu este, cu siguranță, o luptă zadarnică”. „Maniacul nebun Putin poate fi oprit cel mai repede de cetățenii Rusiei acum, dacă se opun războiului”, a spus el în postare.

### Vezi și... ### Canalele TV rusești, piratate: au transmis imagini cu războiul din Ucraina

Rusia și-a lansat pe 24 februarie invazia neprovocată a Ucrainei, cel mai mare atac asupra unei țări europene de la cel de-al Doilea Război Mondial. Moscova spune că Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității sale. Navalnîi a afirmat că de atunci, „propaganda lui Putin” a ascuns amploarea victimelor și a mințit cu privire la motivul războiului și dezastrele pe care acesta le produce asupra ambelor țări. „Dacă credem [sondajele de opinie], unul din trei ruși a susținut mișcarea anti-război la începutul conflictului”, a scris el. „Și asta înainte ca războiul să ne lovească și pe noi, cu sancțiuni, cu dezastrul economic. Înainte de principala groază a războiului - sicriele cu fii care se întorc astfel la mamele lor", a adăugat el.

De când Rusia și-a lansat invazia, aproape 14 000 de persoane au fost reținute de poliție pentru că au protestat împotriva conflictului, potrivit OVD-Info, o organizație nonprofit care monitorizează arestările efectuate de poliție la nivel național.

### Vezi și... ### Invazia rusă în Ucraina, ziua 16 | ONU: numărul refugiaților a ajuns la 2,5 milioane