Alexei Navalnîi: Instantanee din viața de lider al opoziției rusești

Navalnîi în drum spre spital, după ce a fost stropit cu verde de briliant de atacatori necunoscuți în aprilie 2017. După acel incident, Navalnîi a suferit de arsuri grave la ochi.

Alexei Navalnîi în sala de judecată în decembrie 2011, după arestarea sa în timpul unui marș anti-guvernamental neautorizat la Moscova. Navalnîi a fost condamnat atunci la 15 zile de detenție pentru „rezistența forțelor de ordine”. Acest arest a fost primul din ceea ce mai târziu a devenit o obișnuință pentru liderul opoziției ruse.

Un semn care exprimă sprijinul pentru Navalnîi, scrijelit pe spatele unui camion de lângă centrul de detenție unde Navalnîi era ținut după arestul său din decembrie 2011. În februarie 2011, Navalnîi, într-un interviu radio, a descris partidul politic al președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, drept „partidul escrocilor și hoților”.
 

Mai 2012, Moscova. Navalnîi este escortat la o ședință de judecată. A fost reținut în timpul unui miting la o zi după inaugurarea lui Putin. A fost condamnat la încă 15 zile de închisoare pentru „participarea la un eveniment public ilegal”.

Un jurnalist filmează apartamentul lui Navalnîi din Moscova după perchezițiile poliției în data de 11 iunie 2012. Pe fundalul protestelor anti-guvernamentale din primăvara și vara lui 2012, poliția efectua regulat percheziții similare și în casele celorlalți lideri ai opoziției.

12 iunie 2012. Mascați care au efectuat percheziții în biroul lui Navalnîi din Moscova. Mai târziu Navalnîi a fost chemat la interogatoriu de către poliție, ceea ce i-a împiedicat participarea la un protest planificat.
 

Navalnîi și soția sa, Iulia, în timpul unei pauze la un proces de judecată din Kirov în iulie 2013. Navalnîi a fost acuzat că a sustras 16 milioane de ruble (500.000 de dolari) de la o firmă care se ocupa de prelucrarea lemnului. El a respins acuzațiile. Instanța a pronunțat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, care a fost ulterior redusă la o pedeapsă cu suspendare după o serie de proteste publice.
 

Navalnîi și fratele său Oleg (după gratii) în timpul unei audieri judecătorești de la Moscova, în decembrie 2014. Frații au fost condamnați pentru furtul a aproximativ 500.000 de dolari de la firme rusești. Aceștia au respins acuzațiile. Sentința lui Alexei Navalnîi a fost suspendată, dar fratele său și-a ispășit pedeapsa completă de 3 ani și jumătate, fiind eliberat în iunie 2018.
 
 

Navalnîi a fost reținut după ce a părăsit un post de radio la Moscova în ianuarie 2015. Cu puțin timp înainte, Navalnîi a smuls o brățară electronică pe care trebuia să o poarte fiind în arest la domiciliu pentru pedeapsa cu suspendare din 2014.

Navalnîi într-un mini-van al poliției după ce a fost reținut în timpul unui miting de la Moscova, în martie 2017. Tot atunci a fost amendat cu 350 de dolari pentru că a participat la un protest ilegal.
 

Navalnîi părăsind o închisoare din Moscova în octombrie 2018, după ce și-a ispășit pedeapsa de 20 de zile sub acuzația de organizare de proteste ilegale.

Poliția îl reține pe Navalnîi în timpul unui miting în sprijinul jurnalistului de investigații Ivan Golunov, care a fost reținut de poliție și acuzat de deținere de droguri pe 12 iunie 2019.
 

Navalnîi, cu ochii roșii și încercănați, pe un pat de spital din Moscova pe 29 iulie 2019, după ce s-a simțit rău într-o închisoare din Moscova. Atunci a spus că a fost otrăvit, dar medicii au declarat că e doar o „reacție alergică acută”.

O persoană urmărește secvențele video cu Navalnîi transportat pe o targă de o echipă de ambulanță din Omsk, după ce s-a îmbolnăvit grav din cauza unei intoxicații suspecte în timp ce zbura din Tomsk spre Moscova, pe 20 august 2020.

Un medic de la spitalul din Omsk le spune jurnaliștilor că Alexei Navalîi se află în comă.