Alexei Navalnîi și mai mulți colaboratori, pe lista oficială a Rusiei de „teroriști și extremiști”

Vladimir Putin, Alexei Navalnîi (colaj)

Alexei Navalnîi, cunoscutul militant anti-corupție și critic al Kremlinului a fost adăugat pe lista oficială a Rusiei de „terorişti şi extremişti”, împreună cu mai mulți dintre colaboratorii săi cei mai apropiați. Numele lui Navalnîi și ale colaboratorilor săi au apărut marți, 25 ianuarie în registrul Rosfinmonitoring, punându-i la egalitate cu grupările naționaliste de dreapta și teroriste, precum milițiile Taliban sau Statul Islamic.

### Vezi și... ### Un an de la arestarea lui Navalnîi: nou apel AI către comunitatea internațională

Conform legislației ruse, conturile bancare ale persoanelor care au fost adăugate pe listă trebuie înghețate imediat.

Anul trecut, Tribunalul din Moscova a catalogat drept extremiste toate organizațiile legate de Alexei Navalnîi, împiedicând persoanele asociate cu Navalnîi și rețeaua sa de birouri regionale din Rusia să candideze pentru funcții publice. Acestea sunt pasibile și de lungi pedepse cu închisoarea.

### Vezi și... ### Declarație internațională pe tema hărțuirii jurnaliștilor independenți din Rusia

Navalnîi însuși se află în închisoare din februarie 2021. A fost arestat pe aeroportul din Moscova, în ianuarie 2021, la întoarcerea din Germania unde fusese tratat după un atentat la viața sa cu Noviciok, substanță neurotoxică, interzisă pentru că este considerată armă chimică.

Navalnîi susține că atentatul fusese ordonat de Putin dar Moscova a respins categoric orice amestec în acest incident.