Renunţarea la retorica geopolitică distrugătoare a făcut posibilă schimbarea paşnică a puterii la Chişinău. totuşi noua guvernare nu a fost foarte incisivă în domeniile şi instituţiile în care se aştepta, cum ar fi justiţia şi procuratura unde curăţarea de oamenii loiali vechiului regim întârzie. De această părere este Renunţarea la retorica geopolitică distrugătoare a făcut posibilă schimbarea paşnică a puterii la Chişinău. totuşi noua guvernare nu a fost foarte incisivă în domeniile şi instituţiile în care se aştepta, cum ar fi justiţia şi Procuratura unde curăţarea de oamenii loiali vechiului regim întârzie. De această părere este comentatorul politic Alexei Tulbure fost ambasador moldovean la ONU.
Your browser doesn’t support HTML5
Alexei Tulbure: „Odată ce am renunțat pentru un moment la geopolitică, s-au produs niște lucruri care nu erau posibile până
Sper că acest refuz de abordare geopolitică a situației va dura mai mult timp...
acum – ne-am concentrat pe problemele țării. Și eu sper că acest refuz de abordare geopolitică a situației va dura mai mult timp. Cred că geopolitica este unul din pericolele principale și va fi folosit ca instrument politic pentru dezbinare mai departe. Noi avem și acum încercări din interiorul Parlamentului, dar ele nu sunt magistrale.”
### Vezi și... ### Lupta pentru cea mai săracă țară din Europa (II)Europa Liberă: Democrații care au trecut în opoziție acreditează tot mai insistent ideea că această guvernare va duce Republica Moldova în brațele Rusiei și că Moldova ar putea să rămână pe mulți ani înainte în sfera de influență a Kremlinului, ceea ce și-ar dori liderii ruși.
Alexei Tulbure: „Asta denotă lipsa de idei noi și sărăcia intelectuală a acestui partid, pentru că anume pe clișeele acestea ideologice s-a ținut mulți ani acest partid, pe
Nu cred că ei vor reuși să sustragă majoritatea nou-creată de la calea magistrală de reformare a țării ...
sperietoarea pericolului geopolitic, de oriunde ar fi venit el, dar în primul rând din Rusia și acum ei încearcă să exploateze această idee și mai departe, să bată această mârțoagă și mai departe, însă îmi pare că mârțoaga nu mai rezistă. Nu cred că ei vor reuși să sustragă majoritatea nou-creată de la calea magistrală de reformare a țării.”
Europa Liberă: Socialiștii cu bună intenție vor îmbrățișa și ei acest parcurs european și vor face tot ce le stă în puteri ca să implementeze prevederile Acordului de Asociere pe care îl are Republica Moldova cu UE?
Alexei Tulbure: „Eu nu știu cum se vor comporta socialiștii mai departe, deocamdată, da, eu văd că ei sunt de acord să
Partidul Socialiștilor și-a schimbat de mai multe ori prioritățile ideologice și geopolitice...
implementeze programul și acordul care a fost semnat între aceste două formațiuni – Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Și să nu uităm că Partidul Socialiștilor de mai multe ori și-a schimbat prioritățile ideologice și geopolitice, inclusiv de aceea această flexibilitate în cazul acesta este un lucru binevenit și benefic.”
Europa Liberă: I-am auzit pe mulți critici ai actualei coaliții de guvernare că Moscova ar aștepta ceva în loc, pentru că și-a pus umărul la constituirea acestui parteneriat dintre socialiști și cei din Blocul ACUM.
Alexei Tulbure: „Moscova este într-o situație internațională, eufemistic să spunem, nu prea simplă. E o experiență pozitivă
Moscova s-a arătat aici ca un partener responsabil și capabil nu numai să destabilizeze situația, dar și să contribuie la depășirea crizelor și instalarea stabilității...
de implicare a Kremlinului într-o situație regională de criză și de soluționare bună a acestei crize. Moscova s-a arătat aici ca un partener responsabil și capabil nu numai să destabilizeze situația, dar și să contribuie la depășirea crizelor și instalarea stabilității. Eu cred că acesta-i câștigul Rusiei, Moscovei și ei ar proceda judicios și corect dacă ar continua în acest sens.”
Europa Liberă: Vor cere ceva mai mult când va veni vorba de identificarea unei soluții pentru criza transnistreană?
Alexei Tulbure: „Unicul lucru care cred că este în interesul Rusiei acum e să restabilească controlul asupra regiunii, pentru că în ultimii ani ei au pierdut controlul asupra acestui teritoriu. Controlul asupra Transnistriei nu știu în ce măsură ei vor putea să-l restabilească, au șansa să contribuie și la soluționarea acestui conflict de care până la urmă va fi benefică pentru toată lumea – Chișinău, Tiraspol, Moscova, Kiev și comunitatea internațională.”
Europa Liberă: Kievul se arată îngrijorat de buna relație a Chișinăului cu Moscova și mai ales că ar putea să constituie un precedent pentru felul în care ar trebui să rezolve și ei criza din estul Ucrainei.
Alexei Tulbure: „Ideea Kievului – reintegrarea teritoriilor din estul Ucrainei; ideea Chișinăului – reintegrarea teritoriilor din estul Moldovei. Dacă se va găsi o soluție pentru reintegrarea
Dacă se va găsi o soluție pentru reintegrarea acestei regiuni în Republica Moldova și Moldova va rămânea un stat gestionabil, un stat eficient, democratic, european, atunci cred că modelul acesta poate fi studiat, luat în considerare...
acestei regiuni în Republica Moldova și Moldova va rămânea un stat gestionabil, un stat eficient, democratic, european, atunci cred că modelul acesta poate fi studiat, luat în considerare cel puțin și de partenerii noștri ucraineni, pentru că au fost foarte multe reacții din partea presei, comunității de experți din Ucraina la ceea ce s-a produs la Chișinău atunci când a existat această cooperare dintre Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia, care a contribuit la transmiterea pașnică a puterii.”
Europa Liberă: Și la modul serios credeți că acum Igor Dodon, în calitate de președinte al Republicii Moldova, ar putea să aibă întrevederi cu omologii săi de la Kiev și de la București?
Alexei Tulbure: „În privința Kievului urmează să mai întreprindă ceva – trebuie să-și clarifice încă o dată poziția cu privire la Crimeea, la conflictul din estul Ucrainei. În ceea ce ține de România, cred că acolo e mai simplu, dacă ar exista un dialog. Îmi pare că acum a și fost un schimb acolo la nivelul președințiilor și contactele sunt posibile.”
Europa Liberă: Haideți să vedem pe interior ce ar trebui să facă actuala guvernare, pentru că așteptările sunt mari din partea cetățenilor – vor și un trai decent, vor să scape țara și de corupție, vor ca în funcțiile-cheie să ajungă oameni competenți, onești, profesioniști. Asta își propune și, cel puțin, declară Maia Sandu în calitate de șefă a Executivului, l-am auzit și pe Igor Dodon cu câteva declarații care păreau să fie în unison cu șefa Executivului. Sunt mari așteptările, sunt cam neputincioși cei care au luat pârghiile conducerii în mâinile lor?
Alexei Tulbure: „E mai puțin de o lună de când au fost preluate
Așteptările sunt peste măsură de mari, pentru că gradul de degradare a situației din Republica Moldova e într-atât de mare și supărarea moldovenilor este foarte profundă...
aceste pârghii. Așteptările sunt nu pur și simplu mari, dar peste măsură de mari, pentru că gradul de degradare a situației din Republica Moldova e într-atât de mare și supărarea moldovenilor este foarte profundă.”
Europa Liberă: Neîncrederea în instituțiile statului e mare?
Alexei Tulbure: „Neîncrederea inclusiv. Noi acum descoperim în fiecare zi că aceste instituții, de fapt, se ocupau cu delapidarea banului public, cu încălcarea legislației; ei produceau crime, nu produceau servicii, stabilitate ș.a.m.d. Acum așteptările sunt mari. Au trecut două săptămâni și ceva, trei săptămâni. În linii
Cele mai mari întrebări apar cu privire la ceea ce ține de funcționarea instituțiilor din domeniul justiției...
mari, noi nu putem avea acum obiecții serioase la ceea ce face această guvernare. Vedem un șir de demisii, numiri noi; Guvernul e de o calitate bună, în opinia mea. Cele mai mari întrebări apar cu privire la ceea ce ține de funcționarea instituțiilor din domeniul justiției – Procuratura, Ministerul de Interne, CNA, sistemul judecătoresc ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Și declarația categorică pe care o repetă procurorul general Harunjen e că nu va pleca din funcție.
Alexei Tulbure: „Inclusiv asta, da. Pentru că e la un grad de protecție foarte înalt și ideea era clară, că oamenii trebuie să se ocupe cu asigurarea legalității, să pornească investigații penale împotriva marilor corupți ș.a.m.d. Trebuie să fie protejați împotriva încercărilor politicului de a interveni. Problema e că
Eu cred că Harunjen va pleca. Asta e inevitabil...
protecția asta ei o folosesc pentru a nu permite desfășurarea acestor investigații criminale, pentru a bloca efectuarea justiției. Eu cred că Harunjen va pleca. Asta e inevitabil, fie va pleca singur, fie va fi demis, pentru că există posibilitatea de schimbare a legislației...”
Europa Liberă: Întrebarea e: cine îi ia locul?
Alexei Tulbure: „Asta-i întrebarea principală: cine-i ia locul? Noi avem o criză de cadre în Ministerul de Interne, aceeași problemă o avem și în Procuratură, 720 și ceva de procurori avem în Moldova și n-am văzut nicio mișcare din partea cuiva din sistem de a se opune fărădelegilor și chiar în această perioadă de tranziție sau în această scurtă perioadă după schimbarea puterii, noi nu vedem niciun procuror care să vină și să spună: „Eu sunt gata să pornesc urmărire penală pe cele mai răsunătoare cazuri”.
Și atunci apare întrebarea: dacă se duce Harunjen, să zicem – asta-i o problemă, dar nu-i chiar principala problemă –, ce facem mai departe?
Și situația din Ministerul de Interne este similară. Acolo s-ar putea face mai mult. Bunăoară, ar putea fi suspendați cel puțin din funcții capii poliției, pentru că ei au lucrat toți acești ani în condițiile controlului politic, nu numai au executat comenzi
Sistemul este totalmente și profund putred...
politice, dar personal au fost implicați în scheme de contrabandă, de delapidări ș.a.m.d. Asta trezește nemulțumirea acum. Sistemul este totalmente și profund putred. El nu poate fi reformat, schimbat prin semi-măsuri, să zicem, sau măsuri cosmetice. Eu în special și alți colegi au formulat ideea că noi ar fi trebuit să mergem pe modelul georgian, care prevede schimbarea totală a personalului în poliție, în Procuratură și parțial în sistemul judecătoresc.
De unde să luăm oameni noi? Să-i luăm din numărul absolvenților facultăților de Drept, care după absolvirea facultății trec cursuri accelerate de trei, patru, șase luni sub tutela instructorilor americani, europeni, internaționali, așa cum s-a produs în Georgia. Și acestor oameni li se asigură pregătirea respectivă, un salariu bun și un pachet social pentru membrii familiei pentru ca să nu ia mită. Ei sunt totalmente tăiați de la legăturile acestea de clanuri, de cumătrism, implicări în scheme dubioase. Sunt oameni noi, n-au obligațiuni criminale față de alții. Ei încep a lucra, însă ei trebuie să știe că la prima abatere sau încălcare, ei după o procedură accelerată se duc în pușcărie, pentru că și în sensul acesta trebuie de adoptat o legislație specială, așa cum s-a procedat în Georgia.”
Europa Liberă: Dar le-ar reveni o sarcină enormă și o responsabilitate foarte mare. Dacă e să credem tuturor schemelor care apar în fiecare zi, procurorii, judecătorii vor avea tare mult de lucru.
Alexei Tulbure: „Foarte mult de lucru, dar într-adevăr acesta-i lucrul procurorilor, judecătorilor de a cerceta aceste cazuri, de a căuta probe, de a le prezenta în judecată, judecătorii trebuie să ia decizii ș.a.m.d. Până acum cu asta se ocupă jurnaliștii, societatea civilă. În fiecare zi noi auzim istorii, scheme etc. la care nimeni nu reacționează, dar nu reacționează, pentru că nu ai unde te duce cu informația asta, n-ai la cine te adresa.”
Europa Liberă: Dar credeți că din afară dl Plahotniuc încă mai ține pârghiile în mâinile sale și ar avea influență?
Alexei Tulbure: „Nu știu în ce măsură Plahotniuc mai ține pârghiile. Eu cred că sistemul se autoprotejează. Într-o măsură
Cred că sistemul se autoprotejează ...
oarecare și Plahotniuc influențează. Probabil au fost plătiți anumiți oameni ca să opună rezistență până la ultimul moment, probabil mai vin anumite semnale de peste hotare că „aveți răbdare”, pentru că noi vedem că primele porniri n-au fost atât de radicale și eficiente, după cum ne-am așteptat noi, și totul poate să revină. Acum toată lumea spune, sunt foarte mulți oameni în Procuratură, în poliție care au dorința de a spune adevărul, dar ei se tem să vorbească, de atâta că ei văd că în Ministerul de Interne își păstrează pozițiile oameni ca Dorin Purice sau ca Fredolin Lecari, sau șefii subdiviziunilor poliției. Și dacă ei își păstrează oamenii care au dirijat aceste scheme și aceste fărădelegi, atunci apare temerea rezonabilă: „Dar noi dacă ieșim, noi primii o să fim executați anume de cei care rămân în sistem”.”
Europa Liberă: Dvs. ați avut carnet de membru de partid în cadrul PD-ului?
Alexei Tulbure: „Da.”
Europa Liberă: Ei urmează să-și aleagă un nou lider. Se vor produce cutremure acolo?
Alexei Tulbure: „Nu. Cred că Filip o să fie ales. N-are de unde
Cutremurul deja trebuia să se fi produs acolo, pentru că a plecat uzurpatorul, pentru că și partidul era într-un fel uzurpat nu fără acordul și participarea voluntară a membrilor ...
se produce cutremur, pentru că cutremurul deja trebuia să se fi produs acolo, pentru că a plecat uzurpatorul, pentru că și partidul era într-un fel uzurpat nu fără acordul și participarea voluntară a membrilor partidului, pentru că acolo mare rezistență în ultimii ani nu s-a văzut...”
Europa Liberă: Dar un PD cu Filip în frunte ar fi diferit de PD cu Plahotniuc în frunte?
Alexei Tulbure: „Până la începerea urmăririlor penale. Jumătate din acest partid o să înfunde pușcăria și cu asta acest partid o să se termine. Eu, în genere, aș închide partidul și aș stinge lumina, dar ei dacă vor să mai rămână până vor începe procurorii lucrul, poftim, asta-i treaba lor, dar eu cred că procurorii au să închidă acest partid.”