Vorbind înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din NATO, la Bruxelles, pe 3 decembrie, secretarul general al Alianței, Mark Rutte, a spus că aliații trebuie să întărească poziția Kievului, dacă va ajunge în situația de a negocia cu Moscova.
Rutte a spus că liderul rus, Vladimir Putin, nu are fi interesat în obținerea păcii și că avansează în estul Ucrainei „crezând că poate frânge determinarea Ucrainei și a noastră”. „Dar se înșeală”, a mai spus secretarul general al NATO.
Cu o zi mai devreme, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat în timpul unei vizite neanunțate la Kiev că Germania va livra Ucrainei armament adițional de 650 de milioane de euro în luna decembrie.
Într-un anunț separat, ministerul Apărării din Statele Unite a spus, tot pe 2 decembrie, că va furniza Ucrainei noi ajutoare militare de 725 de milioane de dolari, conținând între altele muniție pentru lansatoarele de rachete HIMARS.
Anunțul nu precizează calendarul livrării, dar administrația Biden vrea să trimită Ucrainei armele înainte de inaugurarea lui Donald Trump, care va fi pe 20 ianuarie. Oficiali ai administrației Biden se tem că noul președinte american, care este sceptic față de continuarea ajutoarelor, poate încerca să le oprească după inaugurarea sa pentru a-l forța pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să meargă la negocieri cu Rusia.
Zelenski a sugerat deja că ar accepta un armistițiu, dacă teritoriile neocupate ale Ucrainei ar intra sub protecția NATO. Putin nu a spus însă dacă este dispus să negocieze pacea în alți termeni decât cei pe care Kievul și Occidentul îi consideră capitulare.
Premierul britanic Keir Starmer s-a pronunțat și el, pe 3 decembrie, pentru întărirea Ucrainei pentru a o pregăti de posibile negocieri de pace cu Rusia. Marea Britanie este una din principalele susținătoare europene ale Ucrainei.
Dar analiști politici avertizează că Putin, chiar dacă ar accepta negocieri, ar avea interesul să continue războiul, pentru că acesta i-ar da un plus de legitimitate pe plan intern.
Expertul român Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a spus Europei Libere Moldova, în podcastul Reporterii, că pentru liderul rus „continuarea războiului din Ucraina este vitală” pentru că regimul său autoritar are nevoie de inamici externi pentru a justifica înăbușirea opoziției interne și a se menține la putere.
„Lucrul acesta se înțelege mai greu în Occident, se crede că, până la urmă, Vladimir Putin dorește doar teritorii. Nu, nu dorește doar teritorii, dorește o sursă de legitimitate mult mai puternică decât în prezent pentru puterea sa”, a mai spus Carp.
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a promis măsuri rapide și radicale pentru a opri războiul din Ucraina imediat ce este inaugurat, dar nu și-a explicat public planurile. (A.E.)
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te