Aliații lui Șor vor să înregistreze la CEC blocul „Pobeda” și să facă agitație la referendum împotriva aderării la UE

Reprezentanții lui Șor la Chișinău vor să facă agitație împotriva aderării R. Moldova la UE.

Patru partide afiliate oligarhului fugar Ilan Șor au depus, la 30 iulie, actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a fi înregistrate ca bloc politic „Victorie-Pobeda”. Formațiunile politice își propun să facă agitație la referendumul din toamnă împotriva aderării R. Moldova la UE.

Afiliații lui Șor au declarat la un briefing de presă că vor îndemna cetățenii să voteze „Nu” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, din 20 octombrie. Ei au spus că vor face „tot posibilul ca referendumul să eșueze”, inclusiv pentru faptul că nu vor ca Moldova să „renunțe la relațiile cu Rusia”.

Din blocul „Victorie-Pobeda” fac parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Secretara executivă a blocului este deputata Marina Tauber.

Dacă va fi înregistrat, blocul se va putea înscrie ca participant la referendum și să facă agitație politică.

Potrivit calendarului aprobat de CEC, pe 22 iulie a început etapa în care blocurile electorale (care sunt formate din mai multe partide) pot să se înregistreze la autoritatea electorală, ca ulterior să aibă dreptul să se înscrie ca participanți la referendum.

Începând cu 21 august, blocurile care vor fi înregistrate, dar și partidele vor putea să se înregistreze ca participanți la referendum. Această calitate le va permite să îndemne oamenii cum anume să voteze la referendum.

Atunci când se înregistrează la CEC, partidele și blocurile sunt obligate să declare pentru ce opțiune anume vor face agitație, iar potrivit legislației R. Moldova, există doar două opțiuni: „pro” sau „contra”.

De aceea, partidele care îndeamnă public la boicotarea referendumului tot trebuie să se înregistreze la CEC, dar autoritatea electorală califică boicotul ca opțiunea „contra”.

Partidele și blocurile care se vor înregistra vor putea să facă agitație electorală abia din 20 septembrie, data la care începe campania electorală. Este cea mai „gălăgioasă” etapă a oricărui scrutin.

În cazul referendumului din 20 octombrie, participanții vor putea îndemna deschis alegătorii să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te