Aliații NATO sunt de acord să dea Ucrainei 40 de miliarde de euro în 2025 ca ajutor militar (surse)

NATO începe să preia de la SUA coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, dar deciziile sunt îngreunate de părerile diferite din interiorul alianței cu 32 de membri.

Se relatează că la discuțiile din pregătirea summitului NATO din 9-11 iulie, de la Washington, aliații au căzut de acord să ofere la anul Ucrainei ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro, dar nu au putut elabora un plan de cheltuieli pe mai mulți ani.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut recent țărilor membre să vină cu un angajament pe câțiva ani de a ține ajutorul militar la același nivel ca de la începutul invaziei rusești din Ucraina, în februarie 2022, adică de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Reuters a scris miercuri, citând un diplomat, că pactul ce ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare nu prevede vreun plan pe mai mulți ani, dar include o clauză privind re-evaluarea contribuțiilor, la summiturile NATO viitoare.

Dpa notează că aliații nu au ajuns la o înțelegere nici în ce privește împărțirea costurilor sprijinirii Ucrainei, specificând doar că în stabilirea acestei distribuții va juca un rol mărimea economiilor lor.

Pe de altă parte, aliații s-au declarat de acord cu elaborarea a două rapoarte, la anul, pentru a stabili cine ce va furniza Ucrainei.

În iunie, țările NATO au decis că alianța își va asuma un rol mai mare în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, preluând sarcina aceasta de la SUA, inclusiv de teama consecințelor unei victorii a lui Donald Trump la alegerile americane din toamnă.

Trump a spus când a fost președinte că SUA nu vor ajuta europenii la nevoie dacă ei nu cheltuie mai mult cu apărarea.

Până acum, ajutorarea militară a Ucrainei s-a făcut fie prin donații și aranjamente bilaterale, fiind prin cooperare între un număr mai mic de state (grupul Ramstein, condus de SUA), dar nu prin NATO.

Reuters mai scrie că înaintea summitului de la Washington, țările NATO încă nu s-au pus de acord asupra limbajului declarației finale referitor la perspectivele Ucrainei de a fi primită în alianță.

Poziția oficială este în prezent că Ucraina va fi primită, dar nu acum, când este cuprinsă de război. La summitul de anul trecut, de la Vilnius, s-a spus: „Viitorul Ucrainei este în NATO”, dar unele țări membre, ca balticii sau Polonia, cred că anul acesta limbajul ar trebui să fie și mai ferm în favoarea primirii Ucrainei. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te