Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin a declarat marți că Rusia se luptă acum cu alianța militară NATO condusă de SUA în Ucraina și că Occidentul încearcă să rupă Rusia în bucăți și, în cele din urmă, să o șteargă de pe harta politică a lumii.
„Evenimentele din Ucraina nu sunt o confruntare între Moscova și Kiev - aceasta este o confruntare militară între Rusia și NATO și, mai ales, între Statele Unite și Marea Britanie”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.
„Planurile occidentalilor sunt de a continua să marginalizeze Rusia și, în cele din urmă, să o șteargă, pur și simplu, de pe harta politică a lumii”, a declarat Patrușev pentru ziarul Argumenti i Fakti.
Patrușev, un fost spion sovietic care îl cunoaște pe Putin din anii 1970, este un reprezentant al liniei dure și este văzut ca fiind unul dintre puținii oameni capabili să îl influențeze pe președintele rus.
Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a declanșat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
### Vezi și... ### Consiliul de Securitate al Rusiei: China este de acord cu „continuarea cooperării militare”Un camarad al lui Putin din vremurile sovietice
Retorica lui antioccidentală nu este surprinzătoare. Patrușev face parte din cercul restrâns de la Kremlin. În anii 1970, a fost agent KGB la Leningrad, coleg al lui Vladimir Putin, devenind în cele din urmă șeful diviziei anticorupție. În FSB, agenția care a succedat KGB-ului a fost numit de Boris Elțîn în 1999 succesorul lui Vladimir Putin la conducerea serviciului. În 2000 primea chiar medalia de aur și titlul de Erou al Federației Ruse.
Conform anchetei publice efectuate în Marea Britanie, după asasinarea lui Alexander Litvinenko, s-a stabilit că operațiunea FSB de înlăturarea a fostului agent FSB refugiat la Londra a fost ordonată și supervizată de Nikolai Patrușev.
A fost numit în 2008 în funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Unii consideră că a fost implicat în încercarea eșuată de lovitură de stat din Muntenegru, în 2016. A susținut mereu că „Revoluția portocalie” din Ucraina este opera Statelor Unite.
Este unul dintre cei care au pus umărul la consolidarea relației strategice cu Iranul, China și India. A negat cu tărie, până în ultima zi de pace, că Rusia intenționează să invadeze Ucraina iar după 24 februarie a întreținut relația cu Iranul cu care, după vizita lui, Rusia a încheiat un parteneriat strategic-militar. Este pe lista de lideri ruși sancționați în Statele Unite și în Uniunea Europeană.