Alimentarea prin catering, permisă și în grădinițe. Guvernul a aprobat noi norme sanitare

Meniul pentru catering în grădinițe, la fel ca și cel din instituții va fi elaborat de angajații acestora - specialiști în nutriție și/sau lucrători medicali, împreună cu ANSP.

Sisteme de ventilare mecanică, adaptarea clădirilor pentru persoanele cu dizabilități, dar și accesarea serviciilor de catering sunt câteva dintre modificările regulamentului sanitar pentru instituțiile de educație timpurie, aprobat de executiv miercuri, 3 iulie.

Astfel, instituțiile de educație timpurie pot apela la serviciile de catering, dacă în instituție nu poate fi organizată alimentația. Meniul pentru catering, la fel ca și cel din instituții va fi elaborat de angajații acestora - specialiști în nutriție și/sau lucrători medicali - în conlucrare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Meniul zilnic de repartiție va conține lista preparatelor culinare, cu indicarea porției individuale în funcție de grupul de vârstă. Ingredientele care cauzează alergii sau intoleranțe vor fi prezentate în meniu în conformitate cu prevederile actelor normative.

Compania de catering trebuie să dețină autorizație sanitar-veterinară sau certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor atât pentru activități de catering, cât și pentru unitatea de transport a alimentelor.

O altă normă sanitară obligatorie pentru instituțiile de educație timpurie este dotarea cu sisteme de încălzire și ventilație. Acestea trebuie să asigure menținerea parametrilor microclimatici la nivel corespunzător.

Ministerul Sănătății argumentează această modificare prin faptul că în majoritatea instituțiilor de educație timpurie nu există sisteme de ventilare, fie acestea sunt defecte. „Aerisirea care se efectuează, în acest moment, prin deschiderea geamurilor, creează curenți de aer și nu asigură o ventilare optimă a încăperilor. Lipsa aerului proaspăt are un impact semnificativ asupra sănătății copiilor și productivității lor”, se arată în nota informativă a hotărârii de Guvern.

Autoritățile propun ca toate sistemele de ventilare să fie mecanice.

Modificările mai prevăd ca toate instituțiile de educație timpurie să fie adaptate la necesitățile copiilor cu nevoi speciale, conform actelor normative în vigoare.

De asemenea, dacă anterior era permisă aflarea într-o grupă a 1-2 copii cu dizabilități, acum numărul acestora „se va stabili în funcție de raportul personal/îngrijitor per copil cu dizabilitate și în funcție de tipul de dizabilitate”.

Directorii de instituții de educație timpurie vor fi obligați, după aprobarea regulamentului, să desfășoare lucrări de prevenire, de combatere și de distrugere a ambroziei, pentru evitarea apariției alergiei la ambrozie.

Curățarea teritoriului va fi efectuată în lipsa copiilor, fără obstacole de circulație sau de joacă.

Personalul din instituțiile de educație timpurie va fi obligat „să asigure cultivarea deprinderilor unei alimentații sănătoase în rândul copiilor, a unor comportamente ce țin de sănătatea fizică și de igienă”. Îi va încuraja pe copii să se spele pe mâini, oferindu-le ajutor.

„Aceste norme sunt esențiale pentru ca să protejăm și să fortificăm starea de sănătate a copiilor ca ei să se dezvolte fizic și neuro-psihic armonios și să putem preveni îmbolnăvirile”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, prezentând modificările în ședința guvernului.

În anul 2023, în R. Moldova activau 1.479 de instituții de educație timpurie, dintre care 76,3% în mediul rural și 23,7% în cel urban.

Totodată, aproape 130 de mii de copii erau înscriși în instituțiile de educație timpurie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te