Sunt al cincilea și al șaselea centru primar de AVC din cele 11 promise de autorități. Până acum, au fost deschise centre primare de AVC la Căușeni, Bălți, Hâncești și Soroca.
La modul practic, pacienții cu semne de AVC urmează să primească primul ajutor în aceste centre primare. Personalul medical este ghidat de la distanță de echipa centrului comprehensiv, de la Institutul de Medicină Urgentă.
Dacă pacientul nu răspunde tratamentului, atunci este transportat pentru operație la Institutul de Medicină Urgentă sau la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău.
Anual, în R. Moldova, 12.000 de persoane suportă un AVC, înregistrându-se o creștere a numărului de decese provocate de această afecțiune.
80% din cazuri de AVC sunt provocate de un cheag de sânge care blochează un vas din creier, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Celulele cerebrale încep să moară rapid, de aceea este vital să se acționeze în primele patru ore și jumătate de la debutul bolii. Cheagul poate fi dizolvat cu ajutorul unui medicament sau este eliminat chirurgical.
- Te-ar putea interesa și: Cum se moare în R. Moldova de atac cerebral
Autoritățile din sănătate au anunțat despre crearea unor centre de AVC la sfârșitul anului 2022, atunci când au făcut reforma spitalelor.
Urmează să mai fie deschise astfel de centre la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Chișinău, Spitalele raionale din Edineț, Orhei, Ungheni și Comrat. Acestea vor fi activate treptat, după ce vor fi dotate cu dispozitivele medicale necesare și va fi instruit personalul medical.
Pentru dotarea a opt instituții cu tomografe de ultimă generație s-au cheltuit 73,5 milioane de lei, bani proveniți din donații externe.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te