„Am ajuns sa fim atât de egoiști și aroganți că nu ne mai pasă de lumea din jurul nostru”

Ion Leahu în studioul Europei Libere la Chișinău

Un jurnal săptămînal consemnat de Ion Leahu.

Ion Leahu s-a nascut la 9 octombrie 1950 orasul Vadul-lui-Voda. A absolvit Facultatea de istorie la USM. A fost profesor la scoala nr. 17 din Chisinau. Ulterior lector universitar. A activat 32 de ani în cadrul SIS. Colonel SIS în rezervă, fost reprezentant al R. Moldova în CUC . Pensionar.

Luni

M-au luat prin surprindere, dar si m-au afectat stirile pe tema incidentului din strâmtoarea Kerci, unde Rusia a capturat nave și marinari ucraineni acuzați că ar fi vrut să violeze frontiera rusa. Am ramas stupefiat de comportamentul reprezentantului Federației Ruse la ONU. În cursul unui discurs, ambasadorul rus adjunct, Dmitri Polanski, i-a criticat pe cei care alimentează un comportament „antirusesc” si i-a numit pe cei care au acceptat agenda propusa de Kiev drept o „turma” .

Ma bucur ca majoritatea deputatilor din Rada Suprema de la Kiev au votat Legea Martiala. In opinia mea asta ar insemna ca nici pe departe problemele interne ale tarii vecine nu au de a face cu aceasta stare de lucruri, dar agresivitatea Federației Ruse.

Aflu ca președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că va impune legea marțială pe tot cuprinsul țării începând de miercuri, dar a adăugat că decretul său nu prevede restrângerea drepturilor cetățenilor, și nici amânarea alegerilor de la primăvară. Desi eu cred ca anumite restrictii vor afecta dinamica circulatiei de la hotarul moldo-ucrainean.

De obicei lunea am facut o traditie ca sa discut cu nepotelul de la Londra. Astazi nici Skypul nu ne-a ajutat.

Marti

De dimineata am participat la IDIS-Viitorul la o sedinta a reprezentantilor societatii civile. M-a bucurat unanimitatea colegilor apreciind agresinea FR in Ucraina. Am convenit ca si RM ar trebui sa fie mai precara in conditiile unei escaladari a conflictului ruso-ucrainean.

M-am intalnit cu un fost coleg din CUC. Ne ingrijoreaza o eventuala crestere a tensiunilor in zona de Securitate de la Nistru. Autoritatile de la Tiraspol ar putea impartasi punctul de vedere al Rusiei referitor la aplicarea legii martiale adoptata de Rada Suprema si ar putea profita pentru a inaspri controlul la intrarea in regiune.

Dar observand traficul rutier din Chisinau imi dau seama ca pe nimeni nu intereseaza alte probleme decat cele personale. Atat de egoisti si aroganti am ajuns sa fim ca nu ne mai pasa de lumea din jurul nostru.

Intre timp o persoana intalnita ocazional in strada ma saluta si imi spune ca am pus corect accentele in iajun in cadrul unei emisiuni televizate la care am discutat despre tensionarea situatiei din regiune. Mi-a uns sufletelul.

Seara impreuna cu nepotelul de 5 anisori, Artiom, mergem la sport. De ceva timp practica djiu djitu.

Miercuri

Desi au ramas aproape trei luni pana la data alegerilor parlamentare, campania electorala a inceput cu mult inainte. Ce

Atacul la persoană, șantajul, compromiterea unor adversari de către actuala guvernare îmi lasă un gust amar...

ma intristeaza cel mai mult este aceasta lupta acerba intre potentialii concurenti. Atacul la persoana, santajul, compromiterea unor adversari de catre actuala guvernare imi lasa un gust amar. Sunt un cetatean care vreau sa traiesc intr-un stat de drept si democratic. Vreau mai multa decenta si inteligenta de la politicieni. Dar unde nu-i… si Dumnezeu nu dă.

De ceva timp lumea discuta despre demisia guvernatorului BN. Dl Sergiu Cioclea spune ca ar fi motive personale. Dar cand a preluat mandatul stia ca vine in aceasta functie pentru șapte ani. Ce e la mijloc, timpul o sa arate. Poate e pricina ca nu s-a gasit miliardul disparut. Poate ca intre timp mai dispare un milliard. Poate ca nu a vrut sa mearga la compromis cu propria constiinta. Poate…

Joi

Surpiza zilei. Speacherul Andrian Candu ne anunta ca Octavian Armasu e noul guvernator al BN. Eu cred ca acesta era omul potrivit la sefia finantelor. Oare, mai marii puterii asta isi doresc? Sa slabeasca aceste doua institutii financiare bancare in perioada electorală.

Intre timp se pare ca incepe procesul de coagualizare a formatiunilor politice de pe esichierul de dreapta. Acest lucru ma face sa sper ca s-ar putea sa avem doi concurenti pe acest segment. In caz că vor fi mai multi… castiga stanga. Promovarea numelor deja cunoscute… ar putea sa fie un lucru bun… pana apar alte fețe, alte nume, alte personalitati.

Vineri

Dedic aceasta zi nepotelului de cinci anisori, care sambata si duminica va fi in compania bunicilor. Asa ca toate poftele lui sunt placerile noastre. Am luat si o carte. In ea vom desena impreuna. La bunici el invata si limba română caci in familie și la alti bunici se vorbeste rusa.

Președintele american Donald Trump a anunțat pe Twitter că își anulează întrevederea planificată cu omologul său rus Vladimir Putin la Buenos Aires. Banuiesc ca decizia lui a fost influentata de pozitia Senatului care este categoric impotriva actiunilor de ultima ora ale Federatiei Ruse in Ucraina. Nu exclud ca totusi cei doi vor avea aceasta intrevedere. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, promite si ea să discute cu președintele Putin la Buenos Aires criza din relațiile ruso-ucrainene.

Vin la Europa Libera cu aceste notite zilnice. Urc in transportul public. Ma intreb de ce e atâta incultură in randul calatorilor. Nu cedeaza locul persoanelor in etate, mamelor cu copii. Discuta cu voce tare la telefon. Se injura. Dar observ si lucruri bune. Toti calatorii achita pentru calatorie. Si nu mai returneaza tichetul taxatorilor.