„Am fost surprinsă să aflu că una din lucrările elevilor a ajuns în colecția de picturi a Vaticanului”

Alexandra Clapatiuc

Jurnalul săptămânal al Alexandrei Clapatiuc.

Născută la 4 iunie 1991, la Sahalin, Federaţia Rusă, Alexandra Clapatiuc a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, România, secţia pictură - licență, Universitatea de Artă „George Enescu” din Iaşi, România, secţia pictură - master, iar actualmente este doctorandă în anul patru la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Studiază ştiinţele educaţiei în arte plastice. În anul 2016 a activat ca lector universitar la Academia de Pictură „Stati-Art”, iar din anul 2014 până în prezent este profesor la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”. Actualmente este şi director adjunct responsabil de educaţie în cadrul acestui liceu.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal săptămânal cu Alexandra Clapatiuc

Luni

Pășesc pragul Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”. De cinci ani sunt profesoară la disciplinele de pictură, desen și compoziție. Cândva am studiat și eu în acest liceu. Păstrez cu grijă amintirile de pe timpul când eram elevă aici și mă simt onorată să pot lucra alături de o echipă de profesionişti, condusă de Nicoleta Stati, actualul director al instituției.

Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” este instituţia în care îşi fac studiile cei mai talentaţi copii ai Republicii Moldova. Multiplele distincţii ale instituţiei şi realizările elevilor printre care Înaltul Patronaj al Casei Regale Române, oferit de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, înaltele aprecieri ale experţilor din cadrul Academiei de Artă din Sankt-Peterburg Denis Vişniţchi şi Daria Collegova, vorbesc despre o înaltă calitate a educaţiei în domeniul artelor plastice a instituţiei. Totodată, liceul a fost clasat în top 20 cele mai bune instituţii preuniversitare de artă din lume la Concursul Internaţional al tinerelor talente de la Hong-Kong.

Marți

Astăzi Biblioteca Transilvania lansează expoziția de pictură a elevilor clasei a 12-a cu lucrări realizate în cadrul unei tabere de creație în vara acestui an, organziată la Dealu Frumos, Transilvania. În expoziţie sunt prezentate studii de pictură realizate în aer liber la nenumăratele biserici fortificate a Transilvaniei, cum ar fi Cincşor, Valea Viilor, Roadeş, Dealu Frumos, Viscri – biserică fortificată aflată sub patronajul Casei Regale a Marii Britanii, şi multe altele. Mă bucur pentru discipolii mei, performanţele şi realizările obţinute de ei, ce au avut la temelie o atitudine matură şi resposabilă.

Alexandra Clapatiuc

Miercuri

Sunt preocupată de pregătirea afișelor și invitațiilor pentru o altă tabără de creație a elevilor și absolvenților liceului, ce va avea loc în Râmnicu-Vâlcea, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, în luna octombrie. Am vizitat de multe ori această zonă a României, dar nu obosesc să mă inspir de spiritualitatea bisericilor medievale românești, aparent modeste, dar pline de farmecul vremii și liniște eternă. Îmi amintesc cu admirație negrul lemnului șters de timp al micilor bisericuțe numite „negre”, albul varului al caselor țărănești şi culelor medievale. Totodată, pregătesc lucrările de pictură şi desen ale elevilor pentru expoziţia ce va avea loc la Consiliul Judeţean Vâlcea în colaborare cu Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii şi Tradiţiilor judeţului Vâlcea.

Joi

De mai mulţi ani Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” participă la Concursul de pictură „Jan Matejko”, organizat de Ambasada Poloniei la Chişinău. Anual elevii liceului ocupă primele locuri în cadrul acestui concurs, fapt de care mă simt mândră.

Atât lucrările elevilor, cât şi pregătirea absolvenţior liceului sunt apreciate în diferite colţuri ale lumii...

Am selectat cele mai reuşite lucrări ale elevilor din ultimul an de studiu şi le-am transmit organizatorilor. Am fost surprinsă să aflu că una dintre lucrările premiate a elevilor liceului din anul trecut a intrat în Colecţia de pictură a Vaticanului. Într-o concurenţă acerbă cu studenţii Academiei de Artă şi Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, lucrările elevilor liceului nostru au luat primele locuri în cadrul acestui concurs la grafică şi pictură.

Atât lucrările elevilor, cât şi pregătirea absolvenţior liceului sunt apreciate în diferite colţuri ale lumii, ceea ce vorbeşte despre un corp didactic bine şcolit în domeniul artelor plastice, înalta calitate a educaţiei artistice oferită în liceu şi o conducere eficientă în persoana directorului Nicoleta Stati.

Vineri

Intru în atelierul clasei a 12-a, elevi pe care îi ghidez la disciplinele de specialitate de când erau în clasa a noua. Surprind acelaşi miros al culorilor de pe paletă de când învăţam şi eu. Pânzele curate sunt pregătite. Astăzi le-am aranjat un model nud pentru un studiu de pictură de câteva lecţii. În aceste câteva lecţii ei vor analiza raporturile de culoare şi vor reda plasticitatea nudului feminin. Modelul este aranjat clasic, potrivit tradiţiilor academice de pictură. Atelierul este locul în care cunoaşterea elevilor se realizează prin analiza formei şi a culorii cu ajutorul pensulei, cuţilului de paletă, liniştii şi contemplaţiei în care se formează tinerele talente ai Republicii Moldova.