Am lucrat pentru mașinăria site-urilor-ciupercă. Dezvăluiri din interiorul rețelei care împrăștie minciuni și fake-news în Bulgaria

Așa-numita Mushroom Site Machine este o rețea de site-uri web pe care actorii răuvoitori le folosesc pentru a răspândi articole înșelătoare, dezinformare și propagandă.

Georghi Anghelov, un ziarist de la serviciul bulgar al Europei Libere, s-a „infiltrat” într-un sistem complicat de știri false, răspândite pe bani, pentru a afla cum funcționează. Iată ce a descoperit, într-o relatare redactată în cooperare cu Andy Heil, de la serviciul central de știri RFE/RL:

Am avut nevoie de doar câteva minute pentru a-mi înființa propriul site de propagandă – o copie virtuală a unui alt site în limba bulgară care prezenta un amestec de știri tabloide cu știri cu titluri pro-ruse.

Mă alăturam așa-numitei Mushroom Site Machine (Mașinăria site-urilor ciupercă), o rețea de site-uri web pe care actorii răuvoitori le folosesc pentru a răspândi articole înșelătoare, dezinformare și propagandă.

Nu este nevoie ca recruții să aibă vreo miză ideologică.

Folosind un model cash-for-clicks (bani pentru clickuri), proprietarii în căutare de profit ai acestor site-uri sunt implicați în răspândirea dezinformării prin crearea de site-uri web cunoscute sub numele de „ciuperci”.

Platforma bulgară de partajare a conținutului share4pay.com unge roțile mașinăriei, potrivit unui studiu recent al Fundației pentru Cercetări Umanitare și Sociale Sofia (HSSF).

Platforma promite venituri garantate de pe site-urile web personale, în schimbul replicării poveștilor.

Statisticile Share4pay.com arată că platforma are peste 10.000 de persoane înregistrate, care au creat unul sau mai multe site-uri pentru a „monetiza fiecare minut din timpul tău liber”.

Ar putea fi chiar atât de ușor? Într-o zi de februarie, datorită share4pay.com, am aflat.

Înregistrarea a fost rapidă și gratuită. În câteva minute, site-ul a fost creat și angajații share4pay îl populau deja cu știri și articole pentru a le putea distribui pe rețelele sociale.

„Cu cât distribuiți mai multe știri și articole pe grupuri de Facebook, pagini de Facebook, feed-ul dvs. de Facebook, forumuri, Twitter, Google+, cu atât veți câștiga mai mulți bani”, promite compania.

Imagine ilustrativă.

Distribuirea pe cât mai multe platforme a link-urilor este crucială pentru a câștiga bani, în special pe Facebook, cea mai populară platformă de socializare din Bulgaria.

În privința asta, eșuam lamentabil. Am ales în mod deliberat titluri care nu erau nici propagandă, nici dezinformare, și am postat mai puțin de 10 articole.

Însă încercările mele au fost ignorate de moderatorii grupurilor de Facebook care, în același timp, primeau conținut dubios de pe site-uri asemănătoare cu al meu.

Prin urmare, nu mi s-au oferit niciodată bani în schimbul „muncii”.

S-a dovedit că nu am fost singurul. Zeci de alți utilizatori share4pay.com au postat plângeri pe rețelele de socializare și forumuri spunând că nu au primit niciodată vreo compensație.

Le-am scris mai multor persoane care au distribuit link-uri și articole share4pay.com de pe site-uri de grup, după ce le-am urmărit prin CrowdTangle, un instrument de verificare a conținutului de pe Facebook, care este în prezent inactiv din cauza problemelor de acces și partajare a datelor.

Radka Georgieva a spus că s-a înregistrat pe un site share4pay.com în aprilie 2022, dar de atunci a plecat.

„Nu am câștigat nimic”, spune ea. „A fost o înșelătorie”.

Un utilizator s-a lăudat că a câștigat 100-200 de leva (56-112 de dolari) pe lună, dar nu era clar dacă postarea era de la o persoană reală sau pur și simplu face parte dintr-o schemă de publicitate.

Share4pay.com se lăuda cu peste 10.000 de utilizatori, sigur cineva făcea bani pe undeva.

Schimbarea subiectului

Fundația pentru Cercetări Umanitare și Sociale Sofia a identificat aproape 94.000 de postări pe rețelele sociale între iulie și septembrie 2023, despre care a spus că au folosit „cuvinte cheie standard” pentru subiecte pro-ruse.

Printre acestea se numărau „anti-Rusia”, „lumea rusă” și „banderitul”, o referire la presupușii susținători ai unui controversat naționalist ucrainean postbelic, ucis de un asasin sovietic în 1959.

Potrivit raportului, 80% dintre aceste postări au fost produse ale Mushroom Site Machine, care a fost detectată pentru prima dată în lunile după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Propaganda pro-rusă, însă, nu a fost singurul obiectiv al mașinii.

Multe dintre site-uri au distribuit conținut publicat inițial de tabloidul bulgar Blitz. Titlurile captivante ale ziarului și concentrarea pe ceea ce unii ar putea numi „jurnalism galben” l-au făcut una dintre cele mai populare surse de știri din țară.

Blitz este, de asemenea, un instrument folosit pentru promovarea declarațiilor publice ale controversatului politician și magnat Delyan Peevski, un lider al partidului Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care a fost sancționat de Statele Unite pentru „corupție semnificativă”.

(RFE/RL a contactat Blitz pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.)

Imagine ilustrativă.

Organismul de supraveghere al mass-media Reporteri fără Frontiere (RfF) l-a descris în trecut pe Peevski drept „cea mai notorie întruchipare” a „corupției și îmbinării dintre mass-media, politicieni și oligarhi” din Bulgaria.

Iar criticii au acuzat Blitz, care este deținut oficial de unul dintre jurnaliștii săi, că se apropie de opiniile politice ale lui Peevski și că îi atacă în mod obișnuit adversarii și îi sprijină aliații.

Până la jumătatea anului 2023, Mushroom Site Machine promova mai puține povești inspirate de Moscova. Unul dintre autorii raportului HSSF, Dimitar Vatsov, a declarat pentru RFE/RL că acel moment a fost o „schimbare bruscă”, care părea să reflecte alte priorități.

Când nu promova povești despre războiul din Ucraina, publica articole pozitive despre Peevski.

„Peste 200.000 de articole din ultimul trimestru au menționat numele lui Peevski”, a spus Vatsov.

Tendința a adâncit temerile în rândul cercetătorilor că gama amorfă de sute sau chiar mii de site-uri de tip ciupercă ar putea fi în cele din urmă pregătită să slujească o agendă sau alta.

După ce Vatsov a fost citat în interviuri în care vorbea despre rețeaua de site-uri tip ciupercă și creșterea conținutului legat de Peevski, el a declarat pentru RFE/RL că a fost chemat la interogatoriu de către Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS).

„Aștept să văd dacă este o formă de hărțuire sau dacă vor face ceva real”, a spus Vatsov.

Un traseu digital lung

Până în noiembrie 2023, a spus Vatsov, instrumentul Sensika a identificat 370 de site-uri care „rulează același conținut... dar în acest moment se poate presupune că există aproximativ 700”.

Multe dintre urmele lăsate în timpul proceselor de înregistrare și de publicitate sugerează că cifra este o estimare extrem de conservatoare.

Într-un studiu privind „activele suspecte de pe Facebook”, publicat în martie, Laboratorul de cercetare criminalistică digitală (DFRLab) al Consiliului Atlantic a constatat o suprapunere puternică între peste 100 de pagini.

În multe cazuri, a existat o legătură incontestabilă între site-urile identificate de DFRLab și altele, mai noi, care rulau conținut similar.

De exemplu, domeniul kabina.eu a fost înregistrat printr-o adresă Gmail, Ralitsa.d******va81@gmail.com , care a fost folosită și pentru a înregistra alte opt site-uri.

O altă adresă de e-mail folosită frecvent a fost katsarov.mir*****@gmail.com. Miroslav Katsarov este unul dintre coproprietarii AdRain, o platformă bulgară de publicitate online care oferă servicii site-urilor web și publicului similare cu cele ale Google AdSense.

Katsarov este, de asemenea, coproprietar și manager al unei companii numite Index Info OOD, a cărei extensie - indexinfo.org - a fost văzută într-o adresă de e-mail folosită pentru a înregistra un alt domeniu care a apărut în cercetarea DFRLab, themainline.bg.

Site-ul companiei Index Info nu mai este activ, dar o versiune arhivată include o persoană de contact listată ca Miroslav Katsarov.

Același site arhivat a afișat un portofoliu de nouă site-uri web care, la rândul lor, au condus la cel puțin alte cinci.

În cele din urmă, căutarea a returnat peste 40 de site-uri web, inclusiv un alt grup de 10 site-uri ale căror cod duce spre AdRain.

Todor Galev, de la Centrul pentru Studierea Democrației din Sofia, un think tank de politici publice, a observat legături precum codul partajat între multe dintre site-urile Mushroom Site Machine și AdRain.

Alte indicii includ e-mailuri identice folosite la înregistrarea site-urilor web ale căror domenii păreau să fi fost achiziționate de Miroslav Katsarov.

În registrul de afaceri al Bulgariei, am găsit o persoană de contact pentru Katsarov, care inițial a răspuns spunând că „AdRain nu deține site-urile enumerate și afacerea AdRain se limitează doar la gestionarea publicității”.

Managementul publicității, a subliniat el, „este singurul punct de contact”.

După ce RFE/RL i-a oferit o listă de site-uri care păreau să aibă legături cu el și un link către studiul DFRLab, Katsarov a negat că ar avea vreo legătură cu ele.

Referindu-se la unul dintre site-uri, a spus el, ele „aparțin unor clienți diferiți ai AdRain”.

El a recunoscut că articolele de pe unele dintre site-uri web păreau să fi fost „copiate în masă” din Blitz și din alte publicații.

„Părerea mea personală”, a spus Katsarov, „este că acestea sunt site-uri care copiază și inserează informații din surse mai mari”.

Traducere preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te