Născută la 21 noiembrie 1987 în salut Baurci Nou, Căuşeni, un sătuc populat de găgăuzi. Licențiată în domeniul Relații Internaționale şi Ştiințe Politice şi Şcoala de studii avansate în jurnalism. De zece ani activează în domeniul comunicării, militând pentru respectarea drepturilor omului şi a copilului.
Luni
În concediul de îngrijire a copilului, în special primele 18 luni, nu prea există început sau sfârșit de săptămână, mai mult ca atât, nu sunt bine separate zilele de nopți. Dar, una dintre cele mai miraculoase abilități, pe care mi-au cultivat-o băieții mei, David (5 ani) și Darius (1 an), este capacitatea de organizare, dorința de a fi mai bună și mai profesionistă, dorința de a fi un exemplu pentru copiii mei.
Ziua de luni a început la ora 06:50. De azi, David merge la o altă grădiniță (cea de bază este temporar închisă). În drum spre grădiniță, prea multă apă. David vede într-o intersecție mai multe bucăți de asfalt, rupte de puterea ploii și îmi spune să fotografiez zona pentru a trimite imaginile poliției.
Mergem pe proaspăta alee din Parcul Butoiaș, se pare că după ce a fost mediatizat răspunsul celor de la „Spații Verzi”, au fost imediat instalate și ultimele coșuri pentru gunoi. Acum acest parc arată superb, și mizăm mult pe respectul și grija locuitorilor față de acest spațiu verde.
La 12:00 am o programare la medic, pentru o consultație cu Darius. Băiatul meu a adăugat 150 grame în această lună.
I-am promis lui David că azi îl iau mai devreme, pentru a
În zona grădiniței de bază, nu este nici o trecere pentru pietoni și nici indicatoare care să atenționeze șoferii...
merge la Poliția de sector. În zona grădiniței de bază, nu este nici o trecere pentru pietoni și nici indicatoare care să atenționeze șoferii. Mai mulți părinți mi-au povestit cât de greu le este să traverseze drumul spre grădiniță și câte situații periculoase au avut. Și David vrea o trecere pentru pietoni și vrea să se implice în acest proces. Am fost la polițistul de sector, acesta frumos ne-a pasat și a spus că nu ține de responsabilitatea lor. Aș fi apreciat dacă manifesta un pic de solidaritate. Mă întreabă băiatul de ce nu vrea să ne ajute, i-am spus că trebuie să mergem la o direcție municipală care se ocupă de această problemă.
Am gătit cina și am ieșit în curte cu băieții. Vecinii vorbesc despre problemele cauzate de ploia din această dimineață, iar Darius tot repetă „nio-nio”, poate vrea să contacteze pe cineva ? ;)
Marți
Afară cerul e umbrit de nori, iar copiii somnoroși ca niciodată. Azi mergem la grădiniță cu microbuzul, de frică să ne nu prindă ploaia pe drum.
La întoarcere, îmi cumpăr un cappuccino și răsfoiesc notițele atelierului cu echipa Centrului de Informare și
E nevoie de o campanie prin care nemulțumirea acestor tineri să fie auzită, iar dreptul lor la viața personală, să fie respectat...
Documentare privind Drepturile Copilului, mă tot gândesc la istoriile adolesenților despre viața lor privată și cum profesorii îi hărțuiesc pentru aparențele fizice. E nevoie de o campanie prin care nemulțumirea acestor tineri să fie auzită, iar dreptul lor la viața personală, să fie respectat. Mulți tineri/tinere au frica de a spune ce li se întâmplă, iar eu constat că în primii ani de viață, rolul părinților este de a cultiva copiilor curajul, interesul față de comunitate, rolul lor în societate și de a le dezvolta mecanisme de autoapărare și de prevenire a unor situații de risc (abuz, accidente rutiere etc.).
În zona noastră de domiciliu sunt foarte mulți tineri/tinere, care cu părere de rău nu au un teren sportiv. Compania imobiliară care ne-a construit casa este deacord să ne ajute la construcția acestui teren, este nevoie doar de acceptul autorităților. Am pregătit cererea și am început colectarea semnăturilor în susținerea acestei inițiative.
La cină gătim cu băieții, preferata lui David – Pizza. Ar mânca-o în fiecare zi. Darius e în căutarea răspunsului, cum tati încape în telefon?!
Miercuri
E zi frumoasă, ca fiecare zi din concediul meu de îngriire a copilului. În această perioadă zilele sunt pline de mângâieri, îmbrățișări și cuvinte frumoase. Tradiționalul pupic și „o zi minunată îți doresc” ne desparte de David, până în seară. Facem o plimbare cu Darius prin pădure și revenim acasă cu produse pentru micul dejun.
Azi ajungem și la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, o echipă minunată de oameni ce are o
... într-o societate în care violența încă e considerată formă de educație ...
misiune grea, dar foarte necesară într-o societate în care violența încă e considerată formă de educație. Mariana și Ala, fetele din comunicare, vorbesc cu mult entuziasm despre evenimentele cu tinerii din școlile profesionale, o categorie de tineri foarte vulnerabili.
Seara citesc un articol despre influenceri și cauzele sociale, un fel de monedă cu două capete. Listez câțiva lideri de opinie din media social și mă gândesc cum aș putea să-i implic în activitățile de dezvoltare a imaginii unor ONGuri.
Înainte de somn, David îmi spune că azi nu mă va visa, deoarece este foarte obosit și visurile vor dormi. Noapte bună copiii mei!
Joi
La plimbarea de dimineață cu Darius, mă întâlnesc cu Ana, o vecină. Discutăm despre indiferența unor manageri de
Am moștenit de la generațiile mari un set de frici, complexe și indiferență, iar acum suntem puși în situația când acest lanț trebuie rupt, dar e atât de greu...
instituții publice și despre dorința de autoritate și corupere. Ana povestește cu lacrimi în ochi despre anii studenției și despre multiplele cazuri de intimidare din partea unei profesoare, pe care a refuzat „să o mulțumească”. Ia fost frică să vorbească deschis. Am moștenit de la generațiile mari un set de frici, complexe și indiferență, iar acum suntem puși în situația când acest lanț trebuie rupt, dar e atât de greu.
Împreună cu fetele din inițiativa antisexistă discutăm despre noua imagine a pufuleților „Cristinuța”. O copertă care pune în pericol siguranța copiilor, instigând la comportamente sexualizate și stereotipizate. Lucrăm asupra unei scrisori, prin care să cerem producătorului să întrerupă producția acestui ambalaj și retragerea din comerț a produselor cu acest ambalaj.
David mă invită la magazin, vrea să-mi cumpere o înghețată, iar lui să-și ia o cutie de cretă stradală. Acum peste geam pot vedea o inimă mare roz și un soare albastru tatuat pe trotuarul din curte.
Vineri
Dimineața începe cu febra lui Darius, iar David are programare la stomatolog. Ne vine bunica în ajutor. Iar eu, dragă jurnal, prin tine vreau să mă adresez tuturor mamelor
Trei ani de „stat acasă” e prea mult pentru o familie tânără și prea costisitor, iar statul are doar de pierdut ...
și taților care se află în concediu de îngrijire a copilului, dar și autorităților. Perioada de îngrijire a copilului, nu este „foaie de boală”, este o perioadă în care, dacă statul îți este prieten, viața de familie, poate fi eficient împletită cu cea profesională. Trei ani de „stat acasă” e prea mult pentru o familie tânără și prea costisitor, iar statul are doar de pierdut (prin contribuțiile la bugetul public, prin calificarea cetățeanului, prin modele sănătoase de familie etc.)
Și da! Dacă sunteți însărcinată sau planificați o sarcină, puneți-vă undeva într-o agenda niște idei sau dorințe pe care nu le reușiți acum, pentru că randamentul și organizarea din timpul concediului este mult mai sporit, iar angajatorii, îndemn să oferiți mai multă încredere acestor persoane, pentru că nu vor dezamăgi.
Dragă jurnal, mă așteaptă un sfârșit de săptămână plin de emoții și momente unice, alături de băieții mei, îți mulțumesc că ai ascultat cu răbdare trăirile unei mame!