Dmitri Karimov spune că se îndrepta spre cursuri în dimineața zilei de 14 octombrie, când a fost atacat de cinci bărbați care l-au târât într-un vehicul care-i aștepta cu motorul pornit. Lui Karimov, un student în vârstă de 22 de ani din orașul siberian Krasnoobsk, nici nu i-a trecut prin cap că agresorii săi erau ofițeri de poliție.
„Am încercat să rezist, am strigat. Apoi m-au electrocutat. Urlam, ceream ajutor”, le-a spus Karimov, care are dosar medical de hipoacuzic și dificultăți de vorbire, realizatorilor emisiunii Siberia.Realities de la RFE/RL.
Potrivit lui Karimov, în următoarele ore, poliția din regiunea rusă Novosibirsk l-a amenințat și l-a torturat fizic pentru a-i smulge o mărturisire.
Presupusele infracțiuni pe care acesta le-a mărturisit sub presiune - și pe care ulterior le-a retractat - au implicat două incidente separate de incendiere în care au fost arse bannere publice care susțineau invazia Rusiei în Ucraina. Dacă va fi condamnat, Karimov riscă până la cinci ani de închisoare.
„Mi-au pus o pungă pe cap. M-au strivit de podea cu genunchii. Unul dintre acești [polițiști] a spus că o să mă împuște dacă nu recunosc că am ars un banner în sprijinul [invaziei]. Ei au spus că mă vor duce în pădure și mă vor împușca”, își amintește Karimov.
Karimov este unul dintre sutele de ruși despre care se știe că au fost acuzați în legătură cu protestele împotriva războiului de când președintele Vladimir Putin a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, pe 24 februarie, declanșând un război care continuă fără niciun semn de sfârșit și acum, la mai bine de opt luni.
Însă atât Karimov, cât și avocatul său insistă că este nevinovat de acuzațiile de incendiere și că a mărturisit doar din cauza torturii fizice și psihologice la care l-a supus poliția.
„În materialele din dosarul penal nu există nicio dovadă concretă a implicării lui Karimov în incidentele de incendiere, cu excepția mărturisirii sale”, a declarat avocatul său, Iuri Golubițki, pentru portalul de știri NGS.ru din Novosibirsk.
Familia lui Karimov a obținut un diagnostic în urma detenției sale, care arată că acesta avea vânătăi și escoriații pe brațe și picioare care par să fi rezultat în urma unui impact cu un corp contondent, precum și escoriații și arsuri pe tibii, a relatat NGS.ru, citând dosarul medical.
Intimidat până la moarte
Unul dintre incidentele pentru care este acuzat Karimov este arderea, pe 30 septembrie, a unui banner care împodobea Casa Oamenilor de Știință din Krasnoobsk, un oraș de 23.000 de locuitori de la periferia sud-estică a capitalei regionale, Novosibirsk. Clădirea se află la aproximativ 15 minute de mers pe jos de locuința lui Karimov.
Karimov susține, de asemenea, că a fost forțat, sub influența torturii, să mărturisească faptul că a ars un alt banner de susținere a războiului Rusiei împotriva Ucrainei în luna august.
Sucursala regională a Ministerului rus de Interne din Novosibirsk a refuzat să comenteze cu privire la investigația lui Karimov, dar a confirmat că a fost deschis un dosar penal împotriva acestuia.
Printre materialele de la dosar se află și o o casetă video înregistrată de o cameră de supraveghere care arată un suspect mascat purtând ochelari asemănători cu cei pe care îi poartă Karimov. Însă avocatul său, Golubițki, susține că individul prezentat în imagini are o conformație fizică „complet diferită” de a lui Karimov și că dificultățile de coordonare de care suferă clientul său nu i-ar permite să se miște ca persoana prezentată în filmul de supraveghere.
„Insistăm asupra faptului că Dmitri nu a fost implicat în incendiere și asupra ilegalității modului în care a fost obținută mărturia sa”, a declarat Golubițki pentru NGS.ru.
Mama lui Karimov, Ekaterina Mihasenok, spune că a intrat în panică atunci când fiul ei nu s-a întors acasă după prânz în ziua în care a fost reținut și a sunat la colegiul pe care îl frecventează.
„Am aflat că nici acolo nu fusese în acea zi. M-am panicat, mi-am sunat toți prietenii, apoi am luat fotografia fiului meu și am fugit la poliție. Ei mi-au spus: L-am arestat”, a declarat Mihasenok. „Abia după ce i-au dat drumul am aflat că [Dmitri] fusese arestat dimineața chiar de lângă casa, dus undeva în pădure, torturat și speriat de moarte”, a mai spus ea.
Your browser doesn’t support HTML5
Vinovăția lui Karimov nu a fost dovedită
Potrivit lui Mihasenok, handicapul fiului ei este legat de problemele cu sistemul nervos central de care suferă încă din copilărie.
Karimov spune că a fost îngrozit când poliția l-a dus în pădure și l-a amenințat că îl va împușca. „S-au oferit să le transmită ultimele mele cuvinte părinților mei. A fost atât de înfricoșător, încât în acel moment am decis că voi minți doar pentru a fi eliberat. Și am spus că aș semna orice", a declarat Karimov.
După ce a acuzat în public poliția de tortură, săptămâna trecută, Karimov a primit ordin să fie supus unui examen de sănătate mintală care va necesita internarea sa într-o clinică psihiatrică timp de câteva săptămâni, a declarat avocatul său Golubițki, citat de NGS.ru la 18 noiembrie.
Măsura a fost luată la cererea anchetatorilor, a mai spus conform presei Golubițki, care nu a putut fi contactat deocamdată pentru comentarii suplimentare.
„Considerăm că este o măsură nerezonabilă”, a declarat Golubitsky, citat de NGS.ru. „Dmitri este doar un suspect. Vinovăția sa nu a fost dovedită. Avem dovezi incontestabile că nu a fost implicat în arderea bannerelor”.
Your browser doesn’t support HTML5